VIL HA OPPRYDDING: Shoaib Sultan (MDG) mener Hermann Smith-Sivertsen må rydde opp på sin egen Facebook-side. Han syns det er trist at norske muslimer gang på gang blir møtt med slike utsagn. FOTO: HELLE GANNESTAD

– Grove påstander

Shoaib Sultan mener Høyre-kandidat lar rasisme få fritt spillerom på Facebook-side.

 

Av Anders Sætra

«Er vel ikke bare eiendomsskatt den fyren vil innføre i Oslo? Hva med sharia også?»

«Musling, nei takk».

Slik lyder to av mange kommentarer under et innlegg på Høyre-politiker Hermann Smith-Sivertsens offentlige Facebook-side.

På siden, som heter «Kryss Hermann inn i Oslo Bystyre», la Smith-Sivertsen torsdag forrige uke ut en lenke til en sak om Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat Shoaib Sultan med følgende tekst: «Les om en ordførerkandidat som vil innføre kommunal eiendomsskatt i Oslo? Nei, la oss heller beholde Fabian Stang som ordfører i byen vår.»

– Trist

Islamkritiske Facebook-røster meldte seg på og flyttet raskt debatten over på Sultans muslimske bakgrunn.

Også Sultan meldte seg etter hvert på i kommentarfeltet. Han mener Smith-Sivertsen bør være mer kritisk til hva han slipper til på sin egen Facebook-side.

– Jeg syns det er litt trist. Her lar kandidaten en del grove, rasistiske angrep stå uimotsagt, sier han.

Han understreker at han ikke mener Smith-Sivertsen selv har uttalt noe rasistisk eller deler disse holdningene, men håper Høyre rydder opp hvis ikke kandidaten selv vil gjøre det.

Smith-Sivertsen er 19.-kandidat på Oslo Høyres bystyreliste. Partiet har i dag 22 representanter i bystyret.

– Krangler med feil folk

Høyre-politikeren påpekte i kommentarfeltet at han som hobbypolitiker ikke har mulighet til å redigere fortløpende, slik en heltidspolitiker med rådgivere har.

– Det har jeg full forståelse for, men han velger likevel å ta en del diskusjoner, og da diskuterer han med dem som er kritiske til at han lar rasistiske kommentarer stå. Det kommer klart nedsettende kommentarer han velger å ikke ta tak i, sier Sultan.

Fritidspolitiker

Til Dagsavisen gjentar Smith-Sivertsen at han som fritidspolitiker ikke har mulighet til å redigere Facebook-siden fortløpende. Han mener også at Sultans bakgrunn som generalsekretær for Islamsk Råd Norge og en del av uttalelsene han kom med da gjør spørsmål om hans religiøse holdninger berettiget.

– Jeg syns også mange var raske med å påstå at kommentarene var rasistiske. Noen av dem var fordomsfulle, men jeg syns ikke det var rasisme, sier han.

– Mener du det ikke er rasisme når folk anklager han for å ville innføre sharia i Oslo og kaller han «musling»?

– «Musling»-kommentaren var fordomsfull, så den har jeg slettet, men jeg var ikke klar over at uttrykket ble brukt på den måten. Kommentaren om sharia har jeg ikke slettet, fordi jeg ikke oppfattet det som rasisme.

Smith-Sivertsen understreker at Sultan, som alle andre, må bedømmes for sine meninger og ikke på bakgrunn av rykter og fordommer. Samtidig mener han ytringsfriheten må gå først, også på Facebook, så lenge det ikke er «ren rasisme eller løgn».

– Jeg tror ikke Sultan har noen interesse av å innføre sharia i Oslo, men jeg syns han skal svare selv heller enn at jeg skal leke debattpoliti.