Sofia Sae-Lim (foran), lærer Kristin Riiser Dankel, Mohammed Yanas Hammed og Marte Lunden Lie, synes det er gøy å være med å dyrke sine egne grønnsaker. Bakerst faglig ansvarlig Andreas Viestad. FOTO: ARNE OVE BERGO

Grønn matglede på Geitmyra

Mat er noe vi kjøper i butikken, uten at vi tenker over hvor den kommer fra, og hvordan den er dyrket og laget.

 

På Geitmyra matkultursenter får klasse 6a på Jeriko skole lære om den grønne virkeligheten.

I solskinnet på Sagene er sjetteklassingene godt i gang med å bære jord, luke og pleie planter.

– Det er morsomt å være med på dette. Vi lærer at vi kan dyrke ting selv, og smake på nye ting. Jeg kunne godt tenke meg å gjøre det hjemme, men har aldri gjort det, sier 11 år gamle Marte Lunden Lie til Dagsavisen.

Sunn

– Vi er her fra mandag til torsdag. Fredag kommer en lærer herfra til skolen vår, legger hun til.

– Da får de i hjemmelekse å lage en sunn, delikat og smakfull matpakke, laget ut ifra det de har lært her, sier lærer ved matkultursenteret, Kristin Riiser Dankel, til Dagsavisen.

Men noen tror fortsatt at sjokolademelk kommer fra de brune kuene.

– De fleste som kommer hit, er ganske opplyste. Men det har vært unger som ikke har skjønt hva vi skal med høner. Egg kan vi jo kjøpe i butikken, humrer hun.

Andreas Viestad, som også er kjent som kokk, forfatter, matskribent og programleder for matprogrammer på TV, har opprettet stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, der han er faglig ansvarlig. Senteret driver opplæring om mat og matlaging gjennom skole, barnehage, fritidskurs og gjennom nasjonal kunnskapsspredning.

Vil dyrke selv

– Her får barna se sammenhengen i naturen, og får se hvor maten kommer fra, sier Viestad til Dagsavisen.

Men også voksne vil lære å dyrke selv.

– Jeg har sett en økt interesse for å kunne dyrke grønnsaker på små områder. Det er ikke mye som skal til, en bøtte eller en kasse på verandaen er nok, enten det er tomater, urter eller poteter, sier Viestad til Dagsavisen.

– I Oslo finnes det mange områder rundt bygårder som er egnet. Der det i dag er en stygg hekk, kan det enkelt dyrkes grønnsaker i stedet, sier Viestad.

Vitamindag på Geitmyra

Grønnsaker kan være mye mer enn et tilbehør til fiskekakene og søndagssteken.

Søndag er det åpen gård på Geitmyra matkultursenter, et arrangement proppfult av vitaminer, grønnsaker, frukt og aktiviteter.

– Her kan dere blant annet være med og lage deres egen grønnkålpesto, lage smoothie med pedalkraft, smake på vår spiselige frukt- og grøntutstilling, være med på matpakkeverksted og ta vitaminrebusen, sier Andreas Viestad.

Minst fire ganger i året fyller de tunet med smaksopplevelser, inspirasjon og kunnskap og holder åpen gård. 

Åpen gård er gratis og åpent for alle. Som regel kretser åpen gård rundt et sesongbetont tema, som norsk sjømat, krydder til jul eller ville vekster.

I juni fjor kom over 1.000 besøkende, noe som viser at selv om folk bor midt i byen, så er de også midt i naturen.

Twitter: @tomvest