Verden

Veien fra Ohio til Det hvite hus

Kampen om Det hvite hus står i USAs største vippestater. Både Hillary Clinton og Donald Trump holder blikket mot Ohio, Pennsylvania og Florida.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): Hillary Clinton hadde knapt avsluttet demokratenes fire dager lange landsmøte, før hun og visepresidentkandidat Tim Kaine satte seg i valgkampbussen med retning det såkalte rustbeltet i Pennsylvania og Ohio.

Det er her, og i ni andre såkalte vippestater, at kampen om Det hvite hus vil avgjøres.

Det er i det fattigere og rurale Midtvesten, der stålverkene er lagt ned og kullgruvene sakte stenges, at Donald Trumps løfter om å reversere handelsavtaler og stenge grenser for innvandrere virkelig gir gjenhør.

Innen Clinton og visepresidentkandidat Kaine avsluttet rundturen, hadde de holdt valgmøter på en lekefabrikk, en stålledningfabrikk, en skole og et konferansesenter, hele tida med samme budskap: Det er demokratene som er på folkets side, ikke Donald Trump.

– USA er ikke svake, eller på vei ned. Vi er sterkere sammen, sa Clinton på besøk i Johnstown i Pennsylvania.

Les også: Khan vs. Trump

Ser mot sør

Vippestater er delstater der valgresultatet er vanskelig å spå fordi de vipper mellom demokratisk og republikansk flertall fra valg til valg. Elleve stater regnes som de viktiste vippestatene: Florida, Colorado, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia og Wisconsin.

Donald Trumps valgkampteam har sagt de, i tillegg til Pennsylvania og Ohio, vil forsøke å vinne Florida, vippestaten som veier tyngst. Under presidentvalget i november velges et såkalt valgmannskollegium, der antall valgmenn avhenger av størrelsen på delstaten. Florida er den største vippestaten, med 29 valgmenn, mens Pennsylvania har 20, Ohio 18 og lille New Hampshire bare fire.

Til sammen skal amerikanerne velge 538 valgmenn, som igjen velger president. Vinneren trenger et flertall på 270.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ohio avgjør

Vinner Trump Ohio, Florida og Pennsylvania, er det også en sjanse for at han også vinner presidentvalget, viser en detaljert opptelling gjort av New York Times, som også får støtte av Chris Cillizza, politisk kommentator i The Washington Post.

– Trumps vei mot Det hvite hus er smal. Men den er fortsatt troverdig, skriver Cillizza.

I Pennsylvania leder Clinton med 4,4 prosent over Donald Trump, mens det er mer eller mindre dødt løp i Florida og Ohio.

Å vinne delstaten Ohio, der republikanerne hadde sitt landsmøte for to uker siden, er aller gjevest: Her har flertallet valgt den seirende presidentens parti hvert valg siden 1948.

Årets presidentvalg er riktignok vanskeligere å spå enn tidligere. Knapt noen forutså Donald Trumps braksuksess i de republikanske nominasjonsvalgene. I Ohio leder nå Hillary Clinton med under ett prosentpoeng, ifølge Real Clear Politics’ gjennomsnitt av de siste meningsmålingene. Etter nøye regning i alle delstatene, gir statistikknestor Nate Silver Hillary Clinton 53,3 prosent sjanse for å vinne presidentvalget i november, mot Donald Trumps 46,7 prosent.

I likhet med eksperter flest, ga Silver Donald Trump bare ørsmå sjanser for å vinne republikanernes nominasjonskamp.

Les også: – Mediene ansvarlig for Trump

Mer fra Dagsavisen