Verden

Varsler mer terror i Russland

TERRORBOMBE: Minst 16 mennesker mistet livet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i Volgograd. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen regner med mer terror i Russland.

Varsler mer terror i Russland

l Hardt press mot Putin før OL l Minst 16 drept av bombe i Russland

TERRORBOMBE: Minst 16 mennesker mistet livet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i Volgograd. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen regner med mer terror i Russland.

n Endre Stangeby

Terrorangrepet skjedde på togstasjonen i byen Volgograd, tidligere Stalingrad. I tillegg til minst 16 drepte, skal 34 personer være skadd i terroraksjonen, blant dem et barn på ni år. Selve sprengladningen som ble utløst hadde en sprengkraft tilsvarende minst ti kilo TNT, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Samme kilde melder også at det kort tid etter selvmordsaksjonen ble funnet en udetonert granat i stasjonsområdet. Bilder fra overvåkingskameraer som ble tilgjengeliggjort viser vinduer som knuses i de øverste etasjene av den grå murbygningen.

Ifølge flere russiske medier, blant annet Russia Today, var det den 26 år kvinnen Oksana Aslanova fra Dagestan som sprengte seg selv i lufta. Begge hennes tidligere ektemenn skal ha vært islamister som er blitt drept av russiske styrker. Ifølge etterforskningsleder Vladimir Markin er det imidlertid ikke sikkert det er Aslanova som står bak, melder VG.

- Det er en mulighet, men det er også andre muligheter. Vi har teorier om både en mann og en kvinne, sier han

Sorte enker

Aslanova skal ha vært en nær venninne av Naida Asiyalova som sprengte seg selv og drepte seks mennesker på en buss i oktober. Også det skjedde i Volgograd. Kvinnelige terrorister er i Russland betegnet som «sorte enker» fordi de gjerne har mistet familiemedlemmer i kampene i Nord-Kaukasus. Kvinnelige terrorister var også med på bombeangrepet mot to metrostasjoner i mars i 2010 der over 35 mennesker ble drept. Siden årtusenskiftet har opp mot 50 kvinner ofret livet sitt i terrorhandlinger over hele Russland, skriver Aftenposten.

Urolig region

Nupi-forsker Julie Wilhelmsen sier til Dagsavisen at terroraksjonen må ses i sammenheng med konflikten i Nord-Kaukasus. Området består blant annet av republikkene Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan, og huser mange ikke-slaviske folkegrupper. Bare i Dagestan er det over 40 folkeslag. Da Tsjetsjenia ville løsrive seg fra Russland etter Sovjetunionens fall, endte det i to blodige kriger. Den første varte fra 1994 til 1996, den andre fra 1999 til 2003. Siden har konflikten spredd seg til andre deler av regionen, særlig Dagestan.

- Det har vært kontinuerlig ustabilt i Nord-Kaukasus siden 1990-tallet. Og det kommer til å fortsette.

Wilhelmsen tror det vil komme flere terroraksjoner i Russland.

- Avstanden mellom partene er så stor, de er langt forbi forhandlingsstadiet, sier Wilhelmsen.

Forskeren sier at terrorismetradisjonen har sitt utspring i Tsjetsjenia.

- Under den andre krigen ble terrorisme gradvis våpenet til den tsjetsjenske motstandsbevegelsen, mot den militært overlegne russiske staten, sier hun.

Wilhelmsen forteller at den russiske militærstaten bruker samme knallharde virkemidler for å slå ned på motstandsgrupper i Dagestan som i Tsjetsjenia, med bombing og utrensking av landsbyer for å ta «potensielle terrorister».

- Det gjør at islamistiske grupper, som ikke var bevæpnet før, nå tar til våpen, sier Wilhelmsen.

- Nører den harde behandlingen fra russiske myndigheter opp under terrorisme?

- Definitivt. Konflikten kommer inn i en farlig voldsspiral, og russiske myndigheters håndtering har gjort situasjonen enda verre. Før var konflikten bare i Tsjetsjenia, nå er den i et større territorium med flere mennesker, sier Wilhelmsen.

Sotsji er terrormål

Volgograd ligger drøyt 70 mil fra OL-byen Sotsji. Tidligere i uka var det et annet terrorangrep i samme område, nærmere Sotsji. Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov har tidligere sagt at vinter-OL er et terrormål.

- Russiske myndigheter la OL til Sotsji for å vise at de har kontroll i Nord-Kaukasus. Da er denne bomben akkurat det de ikke vil at skal skje, sier Wilhelmsen.

Hun tror likevel ikke bomben er direkte myntet på Sotsji.

- Det har vært en voldsspiral lenge, sier Wilhelmsen.

Bomben i Volgograd gjør at det igjen stilles spørsmål ved sikkerheten i vinter-OL.

- Det første Putin sier er at sikkerheten skal innskjerpes, men det har russiske myndigheter sagt i 15 år. Kraftige sikkerhetstiltak hjelper lite når man ikke tar tak i de faktiske problemene, sier Wilhelmsen.

endre.stangeby@dagsavisen.no

l Se også sport side 26 og 28

«Det har vært en voldsspiral lenge.»

Julie Wilhelmsen,

forsker ved Nupi

Terror i Russland

23.-26. oktober 2002: 129 gisler og 41 tsjetsjenske geriljasoldater blir drept idet russiske styrker stormer et teater i Moskva der opprørere har tatt 700 gisler tre dager før.

1. august 2003: En selvmordsbomber kjører en lastebil full av eksplosiver til et militærsykehus i i Mozdok i Nord-Ossetia. Eksplosjonen tar livet av 50 personer.

6. februar 2004: En selvmordsbomber tar livet av minst 39 og skader 100 ved en undergrunnsstasjon i Moskva.

24. august 2004: To russiske passasjerfly eksploderer samtidig og går ned sør for Moskva. 90 personer mister livet.

1.-3. september 2004: 331 gisler, halvparten av dem barn, mister livet da en skole i Beslan stormes av tsjetsjenske opprørere.

29. mars 2010: Minst to eksplosjoner går av på undergrunnsbanen i Moskva midt i rushtiden. 34 blir drept og 18 skades.

24. januar 2011: Minst 35 ble drept og 130 skadd i et attentat på Domodedovo-flyplassen i Moskva. Kilde: NRK

Mer fra Dagsavisen