Verden

Trumps tidigere rådgiver Steve Bannon pågrepet i New York

Amerikanske myndigheter sier Steve Bannon, president Donald Trumps tidligere rådgiver, er pågrepet i forbindelse med pengeinnsamling via nettet.

Saken er oppdatert

Steve Bannon var Donald Trumps første rådgiver og er av mange regnet som hjernen bak Donald Trumps kampanje i 2016 og slagordet «Make America great again».

Den tidligere politiske sjefstrategen i Det hvite hus er siktet for bedrageri overfor giverne, melder TV-kanalen CNBC.

Ifølge nyhetsnettstedet The Daily Beast er Bannon siktet for å ha underslått penger fra innsamlingsaksjonen «We Build The Wall» (Vi bygger muren).

Nettsiden ble etablert 17. september 2017.

I utgangspunktet hevdet «We Build The Wall» at de ville donere pengene til føderale myndigheter så de kunne bygge muren langs grensen til Mexico. Siden endret de dette til at de skulle donere pengene til en privat utbygger, ifølge nyhetskanalen MSNBC.

Hundretusener av givere som har donert til sammen 25 millioner dollar – over 220 millioner kroner – til kampanjen, er svindlet, sier en føderal statsadvokat i en uttalelse. Pengene skulle gå til å bygge en grensemur mot Mexico.

Påtalemyndighetene i New York mener Bannon har brukt penger på seg selv, melder MSNBC.

Det hvite hus har reagert på nyheten med å forsøke å skape distanse mellom president Trump og Bannon, skriver NTB.

– President Trump er ikke involvert i dette prosjektet og følte at det kun ble gjort som et PR-stunt og kanskje for å samle inn penger, sier talsperson for Det hvite hus, Kayleigh McEnany, i en uttalelse.

– President Trump har alltid følt at muren må være et myndighetsprosjekt og at det er altfor stort og komplisert til å bli håndtert privat, understreket hun, og la til at Trump ikke hadde hatt noe å gjøre med Bannon siden han forlot administrasjonen.

Tre andre personer er siktet i samme sak. En av dem er Timothy Shea, som er fungerende sjef for det føderale narkotikapolitiet DEA, skriver NTB.

Bannon risikerer 20 år i fengsel, men det antas at han ikke vil få en maksimumsstraff, ifølge MSNBC.

En talsperson har foreløpig ikke svart på en forespørsel fra nyhetsbyrået AP om en kommentar til pågripelsen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen