Verden

Trump visste i flere uker

Donald Trumps administrasjon har visst om samtalen mellom Michael Flynn og den russiske ambassadøren i flere uker.

Flynn, som gikk av som nasjonal sikkerhetsrådgiver i dag,diskuterte amerikanske sanksjoner med den russiske ambassadøren før Trump ble tatt i ed, men unnlot å formidle det til visepresident Mike Pence. Administrasjonen sier den har visst om samtalen i flere uker, men har ventet med å handle til de fant ut om saken var "et juridisk anliggende".

– Tilliten mellom Flynn og Trump var i ferd med å forvitre, og det var det som gjorde at Trump ba Flynn om å gå av, sier pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus.

Michael Flynns avgang dreide seg kun om tillit, ikke juss, ifølge Donald Trumps talsmann Sean Spicer. Han framholder at Flynn villedet visepresidenten.

– Presidenten var veldig bekymret over at general Flynn hadde villedet visepresident Mike Pence og andre, sier Spicer på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Russland ble underlagt nye sanksjoner av Obama-administrasjonen før Trump tiltrådte. Bakteppet var anklagene om at russerne sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Trump i valgkampen.

Flynn snakket med Russlands ambassadør Sergej Kisljak samme dag som de nye sanksjonene ble innført. Spicer avviser blankt et spørsmål fra pressen om Trump hadde bedt Flynn om å diskutere sanksjonene med russerne.

– Saken handler ikke om hva han diskuterte, det har det vært en fullstendig juridisk vurdering av, saken handler om at han villedet visepresidenten og andre, sier Spicer. 

Orientert i januar

På pressekonferansen bekreftet Spicer at Det hvite hus ble orientert om samtalen 26. januar. Talsmannen uttrykker videre misnøye med justisdepartementet, som angivelig ventet for lenge med å informere Trumps stab om Flynns samtale.
Trumps talsmann gjentok flere ganger under pressekonferansen at Flynn fikk sparken ene alene på grunn av mangel på tillit. 

På spørsmål om hvorfor den nasjonale sikkerhetsrådgiveren ikke umiddelbart fikk sparken da Trump fikk vite om anklagene for flere uker siden, svarte Spicer at de prioriterte å finne ut om det var "et juridisk anliggende".

– Det hvite hus' rådgivere konkluderte med at det var det ikke, sier Spicer.

Ballen blir imidlertid ikke lagt død med det første. Senatorer fra begge partier tok tirsdag til orde for en gransking av mistankene om utvekslinger den indre kretsen til USAs president Donald Trump skal ha hatt med Moskva. 

(NTB)

Mer fra Dagsavisen