Narua Joe Kwane er høvding i landsbyen Taunono, i nærheten av Port Vila, som nå er totalt ødelagt av syklonen Pam. Mangel på vann gjør at befolkningen i landsbyen må lete etter kokosnøtter for å få i seg nok væske. FOTO: UNICEF

– Stormen på Vanuatu var verre enn Katrina

UNICEF frykter at halvparten av befolkningen er rammet av syklonen Pam. Fremdeles er flere av landets øyer isolert.

Store deler av Vanuatu er ødelagt etter at syklonen Pam herjet fredag forrige uke.

Nesten alle av landets 65 bebodde øyer er fremdeles uten kommunikasjonssystem, og myndighetene sliter med å få oversikt over de totale ødeleggelsene.

– Denne stormen var mye verre enn orkanen Katrina, forteller UNICEFs kommunikasjonsrådgiver Alice Clements til Dagsavisen. Hun refererer til orkanen som traff New Orleans i 2005.

Clements befant seg på Vanuatu da syklonen herjet, og er nå i hovedstaden Port Vila, som ligger på øya Efate. Øya er blitt erklært som katastrofeområde, men ifølge hjelpearbeidere skal skadeomfanget på øyene lenger sør for hovedstaden være betydelig verre.

Drikker fra kokosnøtter

På grunn av landets geografiske utstrekning er det vanskelig å nå fram til alle øyene. Landet har kun ett helikopter, ifølge Clements, og de aller fleste øyene har ikke landingsmuligheter for fly.

– De åtte større øyene blir som en livsåre til mindre øysamfunn, derfor må vi nå fram til disse først, sier hun.

Øyene Tanna og Errmango, i tillegg til Efate, er de øyene hjelpemannskapene til nå har nådd fram til, ifølge BBC.

Så langt er 11 personer bekreftet døde, ifølge BBC. Men tallet er fremdeles usikkert, og ventes å øke når hjelpearbeidere når fram til de mest avsidesliggende områdene.

Clements sier det er et stort behov for rent vann og mat.

– Befolkningen livnærer seg for det meste av jordbruk, men all maten har blitt ødelagt, sier Clements og tilføyer at behovet for rent vann også er stort.

– Vi leter etter kokosnøtter for å få i oss drikke. Det finnes nesten ikke mer frukt å spise, for nesten alle trær er borte, forteller Narua Joe Kwane, høvding i en av landsbyene utenfor Port Vila, til en av UNICEFs hjelpearbeidere.

Landsbyen hans fikk beskjed om syklonen på forhånd og søkte dekning i en kirke i nærheten. Etter hvert kom de tilbake til en ødelagt landsby.

Ifølge Clements vil det ta opp mot tre måneder før de første avlingene etter stormen kan høstes.

Var forberedt

Landet ligger i et område som ofte blir rammet av ekstremvær.

Forhåndsvarsel ble sendt ut til øysamfunnene, som ba folk søke tilflukt i solide hus som skoler og kirker.

UNICEF hadde på forhånd sendt nødhjelpsartikler og hjelpemannskap til både Vanuatu og nabolandet Fiji, for å komme raskt i gang med hjelpearbeidet.

– Husene i Vanuatu er bygget for å tåle vær og vind, men en slik storm kan man ikke være forbedret på, sier kommunikasjonsrådgiver Truls Brekke i UNICEF.

Vindkastene skal ha kommet opp i en styrke på 350 km/t.

Det skal være langt høyere tall enn orkanen Katrina, som var den mest kostbare naturkatastrofen i USA noensinne.