Verden

Splitter Polen

Den polske regjeringen ødelegger demokratiet, mener tusener av polakker som den siste tida har tatt til gatene i protest.

«Vi vil forsvare demokratiet»

«Vi vil forsvare grunnloven»

I tusentall stimlet demonstranter utstyrt med polske flagg og EU-flagget sammen foran parlamentet i Warszawa i helgen, i protest mot de det ser som en rasering av demokratiet fra den nye regjeringen i Polen.

Forslaget som har møtt størst motstand er regjeringens utskifting av fem dommere i grunnlovsdomstolen med sine egne støttespillere, noe som kritikerne oppfatter som et forsøk på å ta politisk kontroll over domstolen.

Varslede endringer i medielovene er et annet forsøk på å skaffe kontroll, mener kritikerne som frykter Polen er på vei i samme autoritære retning som Viktor Orbans Ungarn. Regjeringen har allerede byttet ut hele ledelsen i etterretningstjenesten.

Walesa advarer

Det nasjonalkonservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) vant en overveldende seier i parlamentsvalget i oktober. For første gang i Polens moderne historie har ett parti flertall i parlamentet og regjeringsmakten alene.

President Andrzej Duda støtter også PiS. Maktkonsentrasjonen uroer motstanderne.

Mateusz Kijowski har dannet gruppa Komiteen til forsvar for demokratiet, og det var han som sto bak helgens massemobilisering i Warszawa og en rekke byer over hele landet.

– Vi har vår frihet og vi vil kjempe for å beholde den, sier han til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Søndagens protest var den andre store massemobiliseringen mot regjeringen i desember.

Nobelprisvinner og borgerrettsforkjemper Lech Walesa har advart mot at splittelsen i Polen kan føre til vold og borgerkrig.

– Jeg begynner å skamme meg over dette demokratiske valget, sier han om parlamentsvalget 25. oktober da høyresiden vant, ifølge Der Spiegel.

Da Walesa var president fra 1990 utnevnte han dagens leder av PiS, den svært omstridte Jaroslaw Kaczynski til sin rådgiver, men har senere brutt med Kaczynski.

Statskupp

Også EU ser med uro på utviklingen. EU-parlamentets president Martin Schulz vekket oppsikt da mente utviklingen ligner et statskupp tidligere i måneden. Polens statsminister Beata Szydlo har krevd en unnskyldning, men Schulz har nektet.

Schulz sa til radiokanalen Deutschlandfunk at utviklingen i Polen er «dramatisk» og at han forventer at EU-parlamentet må diskutere saken senest i januar. Schulz har også kritisert høyreregjeringa for å unndra seg ansvar i Europas flyktningkrise, og fått støtte fra den tyske regjeringa.

Mens den forrige regjeringen i Polen ledet av nåværende president for EUs råd Donald Tusk, ble Tyskland og EUs beste venn, så tar PiS avstand.

Statsminister Beata Szydlo har markert nye takter ved å fjerne EU-flagget da hun holdt sin første pressekonferanse. Hun har heller ikke svart på en invitasjon fra kansler Angela Merkel om å komme på statsbesøk. Det er «høyst uvanlig», ifølge folk i regjeringsapparatet som Der Spiegel har snakket med.

Mer fra Dagsavisen