Verden

Spania krever svar fra USA

OVERVÅKING: Spania krever en detaljert forklaring fra USA på om, og i så fall hvorfor, amerikansk etterretning har drevet omfattende telefonovervåking i landet.

MADRID: USAs ambassadør i Madrid, James Costos, ble mandag kalt inn på teppet i spansk UD, der han fikk klar beskjed om at man fra spansk side ser på overvåking av allierte som «upassende og uakseptabelt».

Bakgrunnen var avsløringene i storavisen El Mundo, som mandag trykket opplysninger fra hemmelige dokumenter som angivelig viser at USA bare i løpet av desember i fjor overvåket over 60 millioner telefonsamtaler i Spania.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA kartla hvem samtalene var mellom og lengden av dem, men avlyttet ikke innholdet, går det fram av dokumentene.

Hemmelige dokumenter

El Mundos artikkel var skrevet med bistand fra bloggeren Glenn Greenwald, som skal ha fått dem fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden som tidligere jobbet for både NSA og CIA.

– Spania understreket overfor USA viktigheten av å opprettholde den tillit som ligger til grunn for et bilateralt forhold og viktigheten av å få kjennskap til omfanget av den praksis som – dersom det viser seg å være sant – er upassende og uakseptabel mellom land som er partnere og venner, het det i en kunngjøring fra spansk UD etter møtet med den amerikanske ambassadøren.

Spanias utenriksminister for EU-spørsmål, Inigo Mendez de Vigo, oppfordrer på sin side «innstendig amerikanske myndigheter til å skaffe til veie all nødvendig informasjon om den angivelige avlyttingen i Spania».

Helt avgjørende

Ambassadør James Costos lovet å bringe Spanias syn på saken videre til Washington, men understreker i en kunngjøring at amerikanerne ser på enkelte av sine programmer som helt avgjørende i arbeidet for å beskytte USA og landets allierte.

Den påståtte overvåkingen i Spania er den siste i en rekke tilsvarende saker de siste ukene, der det er lekket dokumenter som tyder på at NSA gjennom mange år har avlyttet telefonene til 35 internasjonale ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Obama visste ikke

Ifølge den tyske avisen Bild ble president Barack Obama orientert om overvåkingen av Merkel i 2010, for deretter å gi grønt lys. Dette blir imidlertid avvist av NSA.

– NSA-sjef general Keith Alexander hadde ikke samtaler med president Obama i 2010 om den påståtte avlyttingen av statsminister Merkel, og han har aldri snakket med noen om de påståtte operasjonene omkring statsministeren, sier NSAs talskvinne Vaneé Vines.

Obama har i en telefonsamtale personlig forsikret Merkel om at han ikke har kjent til at det foregikk noen som helst overvåking av hennes mobiltelefon.

Saken om NSAs omfattende spionasje begynte å rulle i juni, da Snowden lekket informasjon til The Washington Post om at NSA hadde direkte adgang til sentrale dataservere hos ni av de største internettselskapene i USA.

Mer fra Dagsavisen