Bernie Sanders (bildet) vant Demokratenes nominasjonsvalg i West Virginia tirsdag.

Sanders tok West Virginia, full pott for Trump

Bernie Sanders vant Demokratenes nominasjonsvalg i West Virginia tirsdag. Donald Trump tok som ventet to stater – West Virginia og Nebraska.

 

Resultatet understreker den vanskelige posisjonen Hillary Clinton og Det demokratiske partiet er i. Den etablerte delen av partiet forsøker nemlig å rette blikket mot selve presidentvalget, men har foreløpig ikke en utpekt kandidat.

Amerikanske kommentatorer trakk fram at Clintons antikull-uttalelse i mars hjemsøkte henne under tirsdagens nominasjonsvalg i en delstat som er avhengig av gruveindustrien. Hun har i etterkant sagt at hennes kommentar om å stenge kullgruvene var «feilinformasjon».

Sammen mot Trump

Sanders har nå vunnet 20 delstater mot Clintons 23, men hun er mye nærmere enn Sanders i å sikre seg de 2.383 delegatene som kreves for å bli Demokratenes presidentkandidat.

Tross Sanders' seier, kan Clinton tape alle statene som gjenstår og fortsatt bli nominert, så lenge alle hennes støttespillere i partiet, kjent som superdelegater, fortsetter å støtte henne.

Clinton må vinne bare 14 prosent av delegatene og superdelegatene i de gjenstående valgene, og hun er fortsatt på vei til å bli nominert i begynnelsen av juni.

Likevel sverger Sanders på å kjempe videre. Han holdt en flammende tale til sine tilhengere tirsdag kveld. Til stor jubel poengterte han at West Virginia har en stor arbeiderklasse som har grunn til blant annet å være misfornøyd med det nåværende skattesystemet i USA, et system han mente favoriserer de få på bekostning av de mange.

Han sa også at han og Clinton er uenige om en del ting, men at de i hvert fall er helt samstemte på ett punkt – å slå ut Donald Trump.

Les også: Tynges av studiegjeld

Kvinner og uavhengige

Da 72 prosent av stemmene var talt opp, hadde Sanders sikret seg 51,1 prosent av stemmene, mot Clintons 36,6 prosent.

CNNs kommentatorer trakk fram en valgdagsmåling der 52 prosent av kvinnene svarer at de har stemt på Sanders, mot Clintons 38 prosent. Blant uavhengige velgere var gapet større – 61 prosent for Sanders, 22 prosent for Clinton.

Blant dem som stemte i West Virginia, sa om lag en tredel at de ville støtte Trump framfor enten Clinton eller Sanders i valget i november. To av ti svarte at de ikke ville stemme på noen av dem, men fire av ti svarte også at de anser seg å være uavhengige eller republikanere, og ikke demokrater, ifølge målingen.

Trump surfer videre

Samtidig surfet Trump videre som vinner og eneste reelle kandidat fra Det republikanske partiet i både West Virginia og Nebraska, en uke etter at han ryddet unna sine gjenværende rivaler.

Mangemilliardæren kalte det en «stor ære» å vinne nominasjonsvalgene i West Virginia og Nebraska. Han sa i en uttalelse at hans valgkamp i begge stater var en flott og «opplysende» opplevelse som lærte ham mye. Trump sa at han planlegger å vende tilbake snart – og igjen vinne i begge stater når presidentvalget holdes i november.

Tirsdagens seirer har likevel en bismak for Det republikanske partiet, der ledende skikkelser fortsatt ikke har gitt mangemilliardæren sin tilslutning.

Men forretningsmannen har allerede sagt at han har satt sammen sitt A-lag. Ifølge Trump består det av fem-seks personer med solid politisk erfaring, et team som skal stå klart når han eventuelt flytter inn i Det hvite hus. (NTB)

Les også: Musikk-valget