Verden

Raser mot nye avsløringer

Frankrike ville samarbeide om spionasje med USA. I stedet ble de selv spionert på av amerikanerne.

Frankrikes regjering har kalt inn til krisemøte, etter avsløringene om at USA har overvåket hele tre franske presidenter, parlamentarikere, diplomater og høytstående byråkrater i drøye seks år, fra 2006 til 2012.

– Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser, sier president Hollande i en uttalelse.

En rekke større og mindre avsløringer, publisert av den franske avisen Liberation og nettavisen Mediapart, setter både USA og Frankrike i et dårlig lys. Et notat fra 2010 viser ironisk nok at daværende president Nicolas Sarkozy var svært irritert over at USA ikke ville videreføre samarbeidet om et felles etterretningsprosjekt. Grunnen til at USA ikke vil samarbeide om overvåking var, ifølge notatet, at USA heller ville fortsette spionasjen av Frankrike.

LES OGSÅ: Tyskland etterforsker USAs avlytting

Avlytter

Amerikanske National Security Agency (NSA) har overvåket både Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Dette er noen av avsløringene som har satt sinnene i kok på fransk side:

  • Mobilnummeret til Frankrikes statsleder står øverst på NSAs liste over hvem som er hyppigst telefonavlyttet.
  • François Hollande sa han trodde Angela Merkel hadde «gitt opp» Hellas allerede i 2012.
  • Nicolas Sarkozy ville starte fredsforhandlinger i Midtøsten uten USA.
  • Nicolas Sarkozy mente han selv kunne løse verdens finanskrise.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ingen kommentar

Mens Det hvite hus så langt har latt være å kommentere avsløringene, sier en talsperson for USAs overvåkingstjeneste NSA at de ikke på det nåværende tidspunkt spionerer på Frankrike, og at de heller ikke vil gjøre det i framtida.

Men det er liten grunn til å stole på de amerikanske forsikringene, sier professor Stig Ole Johannessen ved Universitetet i Nordland.

LES OGSÅ: Hedret for telefonavlytting

– Vil fortsette

– Amerikanske myndigheter handler etter det de ser som sine sikkerhetsinteresser i hele verden til enhver tid. Det er ingenting som tyder på at de ikke vil fortsette på denne måten, sier Stig Ole Johannessen til Dagsavisen.

Avsløringene kommer i kjølvannet av at Frankrike selv har utvidet fullmaktene til egne overvåkingstjenester, etter terrorangrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i januar i år. Både telefonavlytting og masseovervåking av nettrafikk er blant de kontroversielle nye fullmaktene.

Organisasjonen Wikileaks varsler at det vil komme mange flere avsløringer om avlytting i tida framover.

Så sent som i forrige uka offentliggjorde organisasjonen over 60.000 rapporter fra Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Norge har lyttet for NSA i over 60 år

Tyskland hjalp til med overvåking

Den tyske etterretningen kan ha hjulpet amerikanerne å overvåke franskmenn.

Av Iselin S. Møller

Tysklands kansler Angela Merkel var rasende da det i 2013 ble kjent at USA hadde avlyttet mobiltelefonen hennes.

– Å spionere på venner. Det gjør man bare ikke, raste Merkel.

To år senere har temperaturen sunket betraktelig.

Det var dokumenter fra varsleren Edward Snowden som avslørte at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde avlyttet Merkels mobiltelefon. Tidligere i måneden ble saken henlagt av den tyske påtalemyndigheten på grunn av bevismangel.

De siste månedene har dessuten opplysningene om at den tyske etterretningstjenesten BND har hjulpet USA å spionere fått langt større oppmerksomhet i tyske medier og offentlighet.

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og TV-stasjonene NDR og WDR kom sammen med avsløringene av den strengt hemmelige operasjonen «Eikonal». Avsløringene viste at den tyske etterretningstjenesten BND utleverte internettdata om tyske borgere til NSA i perioden 2004 til 2008, og at tyske myndigheter viste hva som skjedde.

I tillegg skal etterretningstjenesten ha overvåket høytstående tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet, Elysees-palasset og EU-kommisjonen på vegne av NSA.

Ifølge anklagene skal 120 BND-ansatte og flere NSA-agenter ha jobbet sammen ved BNDs lyttepost i Bad Aibling i Bayern, men Süddeutsche Zeitung oppgir ikke når og hvor lenge spionasjen mot Frankrike og EU pågikk.

En etterforskning av hva som har skjedd er i gang i Tyskland. Avsløringene førte til at BND i mai stoppet delingen av data og trappet ned samarbeidet med NSA.

Mer fra Dagsavisen