Verden

Presser Clinton fra venstre

Bernie Sanders vil gjøre USA til et skandinavisk sosialdemokrati. Nå presser han Hillary Clinton til venstre.

73 år gamle Bernie Sanders har for alvor fått vind i seilene i den demokratiske valgkampen. Med sine radikale rop om revolusjon og ønsker om å innføre skandinaviske velferdsmodeller i USA, var han knapt regnet som en seriøs utfordrer tidlig i valgkampen. Men nå har demokratene våknet, og Clintons valgkamparbeidere medgir at de er bekymret.

Store folkemengder

Det var under et valgkampmøte i Wisconsin i begynnelsen av juli at Bernie Sanders virkelig skapte overskrifter. Senatets eneste selverklærte sosialist og en av få utfordrere til Hillary Clinton ble møtt av 10.000 entusiastiske tilhengere. Det var flere enn på noe annet valgmøte for noen annen kandidat så langt i valgkampen.

– Rikdom og økonomisk ulikhet er vår tids største moralske, politiske og økonomiske tema, sa Sanders til en jublende folkemengde.

Sanders utfordrer tanken om at økonomisk vekst alltid er målet, og mener trygghet og velferd er viktigere.

LES OGSÅ: Historien gjentar seg i den amerikanske valgkampen. Blir det Bush mot Clinton igjen?

Får konsekvenser

Sanders, som vil doble minimumslønna til 15 dollar i timen, øke skattene for USAs rike, reformere rettssystemet, kontrollere Wall Street og utvide den amerikanske velferdsstaten betraktelig, står langt til venstre for sentrum i det demokratiske partiet. Sjansene for å vinne nominasjonen mot frontkandidaten Hillary Clinton er minimal. Men hans plutselige og for mange overraskende popularitet kan presse Clinton til venstre.

– Sanders valgkamp har allerede vist stor styrke, skriver professor Todd Gitlin i The New York Times.

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, tror Bernie Sanders først og fremst skaper engasjement på venstresida i de demokratiske partiet, og at han får fram temaer som økonomisk ulikhet og lønnsnivå.

– Sanders viderefører den litt mer venstrevridde linja fra Barack Obama i 2007 og 2008. Han er den eneste som står til venstre for Hillary Clinton sier Restad til Dagsavisen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

La fram plan

Tirsdag denne uka la Hillary Clinton fram en omfattende økonomisk plan, med flere progressive grep, blant annet å øke amerikanske arbeideres lønner.

Medianinntekten for amerikanske husholdninger i USA i dag er lavere enn den var i 1996. Hillary Clinton la også fram forslag om billigere barnehager og barnestell, for å få flere amerikanske kvinner tilbake til arbeidslivet, økt satsing på infrastruktur og mer offentlig støtte til opplæring av arbeidere i alle aldre.

Hilde Restad tror utfordringen fra Bernie Sanders er bra for Hillary Clinton.

– Han vinner ikke, men skaper entusiasme. Og det er bra for Clinton å få noen å bryne seg på, sier Restad.

Mer fra Dagsavisen