Verden

Overlevende båtflyktninger sier de ble beskutt

MALTA: De syriske båtflyktningene som overlevde fredagens forlis utenfor Malta, har fortalt til FN at rivaliserende gjenger med menneskesmuglere skjøt mot dem da de la ut på sin farefulle ferd.

Representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har snakket med flere av de overlevende, som har fortalt at de hadde betalt 1.000 dollar hver for å få plass i båten.

De fleste var syriske flyktninger, men det var også noen palestinere om bord.

Flyktningene forteller at like etter at båten hadde lagt ut fra den libyske havnebyen Zwara torsdag kveld, ble den beskutt av folk som «skjøt for å drepe».

Truffet av skudd

En av de overlevende, 22 år gamle Molhake Al Roarsan, forteller til den italienske avisen La Stampa at tre av flyktningene i båten ble truffet av skudd i armer og bein.

Roarsan sier at han tror det var en krangel mellom ulike grupper menneskesmuglere som var bakgrunnen for skytingen.

– Det var en fryktelig kamp, skriking over radio og telefon med noen som krevde at vi måtte snu og dra tilbake. Men kapteinen ville ikke stanse, forteller han.

Panikk om bord

Andre øyenvitner forteller til nyhetsbyrået ANSA at to personer ble drept i skytingen, men det kommer ikke fram om det var flyktninger eller menneskesmuglere eller noen andre involverte.

– Det var skyting på alle kanter, og det brøt ut full panikk om bord. Folk forsøkte så godt de kunne å beskytte hverandre.

Ti timer etter at båten la ut fra Libya, kantret den og sank mellom Malta og Lampedusa fredag. 31 mennesker, deriblant mange barn, druknet, mens om lag 200 ble reddet.

Forliset skjedde kun åtte dager etter at over 360 afrikanske flyktninger døde da båten de var om bord i, sank like utenfor Lampedusa. (NTB)

Mer fra Dagsavisen