Verden

Østerrike går mot høyre

I protest mot de etablerte partiene snur velgerne ryggen til sosialdemokratene og går mot høyre.

Østerrike har vært blant de få landene i Europa der sosialdemokratene sto sterkt. I snart åtte år hadde Werner Faymanns sosialdemokratiske parti SPÖ styrt landet, men oppslutningen har rast på meningsmålingene og medlemmene har falt fra. Samtidig har Frihetspartiet FPÖ ytterst til høyre vokst seg store.

Mandag erkjente Faymann at han ikke lenger hadde partiets tillit og trakk seg som statsminister og partileder. Regjeringen bestående av sosialdemokratene og det konservative partiet ÖVP fortsetter og skal nå finne en ny statsminister.

Ble buet ut

Høyrepopulistenes sterke seier i første runde i presidentvalget i april var en viktig grunn til Faymanns fall. Regjeringens totale helomvending fra velkommen-kultur til stengte grenser i flyktningpolitikken var en annen.

På sosialdemokratenes kampdag 1. mai ble Faymann buet ut av tilhørere med plakater med den klare beskjeden «Gå av!».

Sosialdemokratene må selv ta skylden for sitt eget fall, mener seniorrådgiver Gustav Gressel ved tenketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

– Presidentvalget og kritikken mot regjeringen er først og fremst en protest mot det gamle politiske systemet. Høyrepopulistene er de mest høylytte kritikerne av de etablerte partiene, sier Gressel til Dagsavisen.

Gressel er fra Østerrike, men bor nå i Berlin. Mange høyt utdannede østerrikere reiser til utlandet for å jobbe – i hjemlandet har tilknytning til ett av de to hovedpartiene spilt inn på hvor langt du kan nå i det offentlige, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Strenge mot flyktninger

Faymann er den første europeiske lederen som faller på grunn av flyktningkrisen i Europa, skriver nettstedet Politico.

Sosialdemokratene og Frihetspartiet konkurrerer ofte om mange av de samme velgerne og partienes sosialpolitikk ligner hverandre. Men Sosialdemokratene har så langt avvist alt samarbeid med høyrepopulistene. FPÖ og regjeringen deler dessuten en sterkt innvandringskritisk politikk. Den østerrikske regjeringen driver nå blant Europas strengeste asylpolitikk.

Østerrike sto først side om side med Tyskland i Merkels åpne respons på flyktningkrisen i Europa. Så snudde Faymann-regjeringen helt, stengte grensene og satte et tak på hvor mange asylsøkere landet ville ta imot. Det ble full splittelse med Berlin og Wien vendte seg mot Øst-Europa der motstanden mot å ta imot flyktninger er stor. Da FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte Wien i april var han sterkt kritisk til det han kalte «Europas stadig strengere asylpolitikk». Da hadde det østerrikske parlamentet nettopp vedtatt at politiet kan avvise asylsøkere ved grensa. Myndighetene planlegger også å bygge et gjerde mot Italia for å stanse den nye flyktningruta her. Helomvendingen har møtt kritikk blant velgere i Wien, ifølge analytiker Gustav Gressel, men er i større grad blitt omfavnet blant østerrikere på landsbygda.

– Entusiasmen mange opplevde i starten snudde til frykt for at situasjonen kom ut av kontroll. Regjeringen har ikke greid å dempe denne frykten, sier han.

Les også: Full klinsj mellom Østerrike og Tyskland

Bekymring i Tyskland

Tyske sosialdemokrater ser med gru på utviklingen på andre siden av grensa.

– Dette gjør oss svært bekymret, sier generalsekretær Katarina Barley i det tyske sosialdemokratiske partiet SPD til Der Spiegel.

Også Tyskland styres av en storkoalisjon bestående av SPD og det konservative partiet CDU. Særlig oppslutningen om SPD lider under regjeringssamarbeidet. Barley mener sosialdemokrater i hele Europa er under press fra de nasjonalistiske høyrepartiene. Men i stedet for å komme innvandringskritikerne i møte må sosialdemokrater markere avstand, sier hun.

I Tyskland har partiet Alternativ for Tyskland ytterst til høyre kapret velgere fra alle de etablerte partiene.

Mer fra Dagsavisen