Verden

Full klinsj mellom Østerrike og Tyskland

Flyktningkrisen splitter Europa og lager nye allianser. Østerrike vil nå tette grensene langs Balkanruta.

Bilde 1 av 4

Østerrike har fått nok av EUs manglende evne til å få kontroll på migrantene. Sammen med landene på Balkan vil Østerrike nå selv få ned ankomsttallene ved å strengt kontrollere grensene langs den mest populære Balkanruta.

Nesten alle flyktningene og migrantene som kom til Europa i fjor reiste denne ruta – fra Tyrkia til Hellas gjennom Makedonia, Serbia, Kroatia, Slovenia før Østerrike og Tyskland, og eventuelt videre oppover til Skandinavia.

Wien innkalte i går til migrasjonsmøte med utenriks- og innenriksministre fra ni land på Balkan. Løsningene handler om å tette grensene.

I forkant av møtet i går foreslo de på nytt å sende soldater til Makedonia for å hjelpe til med å sikre grensa mot Hellas.

Hellas som er første ankomstland for de aller fleste migrantene til Europa, fikk ikke være med. Heller ikke Tyskland var invitert. I Berlin øker nå irritasjonen over nabolandets alenegang, ifølge kilder til den østerrikske avisen Der Standard.

Øker kontrollen

Østerrikes initiativ krasjer med den tyske løsningen på migrasjonskrisen. Med Tyskland i spissen jobber EU-kommisjonen for felleseuropeiske løsninger der en rettferdig byrdefordeling av flyktningene er kjernen, men det har så langt ikke fungert i praksis. Flere europeiske land har i stedet svart med å sette Schengen-avtalens åpne grenser ut av spill. Også i Tyskland øker motstanden mot det åpne Europa.

Krever grense

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz sier at Østerrike nå vil vite om Tyskland fortsatt er klare til å ta imot migranter og i så fall hvor mange.

– Eller om Tyskland ikke lenger er klar for det, sier Kurz til den tyske avisen Bild.

Østerrike skjerpet denne uka grensekontrollen og tar nå kun imot 80 asylsøknader per dag. Maks 3.200 får reise gjennom landet i transitt om dagen.

Makedonia har i praksis stengt grensa for alle andre enn syrere og irakere. Tyskland har krevd at Hellas må holde grensene åpne og også gått imot at Makedonia som ikke er EU-medlem, stenger grensene. I Wien blir dette sett på som at Berlin ikke tar ansvar for å få ned ankomsttallene.

I Tyskland har kansler Angela Merkel nekter å sette en øvre grense på hvor mange flyktninger landet skal ta imot, men stadig flere både i regjeringspartiene og i opposisjonen mener det er på høy tid med en slik grense. Partileder Horst Seehofer for Merkels regjeringspartner i Bayern, CSU, mener den øvre grensen bør være 200.000 migranter i år.

Landene langs Balkanruta frykter Tyskland snart kan komme til å innføre grensekontroll og at de dermed blir overlatt til å håndtere migrantene selv. Mer enn 1 million mennesker kom til Tyskland i fjor. Merkel har lovet at det skal bli færre i år, men hun har så langt ikke greid å svare på hvordan hun skal sikre det.

Mer fra Dagsavisen