Verden

Opprørere med tyngre våpen

Syriske opprørere har nå begynt å angripe regimestyrker med hærens egne stridsvogner. Soldater skifter side midt i kampens hete.

Syriske opprørere bombarderte torsdag flybasen Menagh utenfor Aleppo ved hjelp av en stridsvogn de hadde fått tak i, hevder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Flybasen huser jagerfly og kamphelikoptre som de siste dagene er blitt brukt til angrep i millionbyen Aleppo.

I forbindelse med de voldsomme kampene i Aleppo har opprørerne klart å kapre flere stridsvogner, opplyser journalister i byen. I tillegg har soldater hoppet av fra hæren og tatt med seg pansrede kjøretøyer over til opprørerne.

De tunge våpnene er kjærkomne for opprørsstyrkene, som hittil kun har hatt lette våpen å stille med mot regimets jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner.

CIA bidrar

De væpnede opprørerne i Syria får også stadig mer hjelp fra utlandet. USAs president Barack Obama har undertegnet en hemmelig ordre som gir CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner vide fullmakter til å bistå opprørerne. Det bekrefter amerikanske tjenestemenn anonymt overfor flere medier.

Det er uklart når Obama undertegnet ordren om økt hjelp til opprørerne, men i både USA og Europa forteller kilder at det har vært en merkbar forbedring i opprørsstyrkenes organisering den siste tida.

Mens hæren ser ut til å ha gjenvunnet kontrollen i hovedstaden Damaskus, har opprørsstyrkene klart å holde stand i Aleppo, som er Syrias største by.

Den frie syriske hær (FSA), som er den største væpnede opprørsgruppen i Syria, har flere tusen krigere i byen, hevder FSAs leder i Aleppo, oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi.

– Vi vil angripe regimestyrkene i hele Aleppo. Vi vil ikke gi oss før hele byen er befridd, sier han.

Våpenleveranser

USA har foreløpig avstått fra å bevæpne opprørerne. Men USA samarbeider med land som gir våpenhjelp, deriblant Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar, for å identifisere opprørsgrupper som er støtteverdige, opplyser kilder ifølge nyhetskanalen CNN.

Den utenlandske våpenhjelpen har for det meste bestått i lette våpen, men opprørerne har nå også fått tilgang til noen titalls bakke-til-luft-raketter, ifølge nyhetskanalen NBC News. Disse kan brukes mot Assads fly og helikoptre.

CNNs kilder forteller videre at amerikansk etterretning gir de syriske opprørerne opplysninger om den syriske hærens bevegelser.

USA samarbeider samtidig med et hemmelig kommandosenter som er opprettet i Tyrkia for å koordinere den utenlandske hjelpen til opprørerne.

Assad i skjul

Det syriske regimet står på sin side fast på at opprørerne vil bli beseiret. Da Syria markerte hærens dag onsdag, berømmet president Bashar al-Assad de væpnede styrkene for deres innsats i kampene.

Men presidentens tale ble gitt i skriftlig form, og Assad viste seg ikke offentlig i forbindelse med markeringen.

Det er nå gått flere uker siden Assad sist ble sett offentlig. Hvor han oppholder seg, er uvisst, og uttalelsene onsdag ga ingen nye spor.

Assad er feig, mener USA.

– Vi mener helt ærlig at det er feigt at en mann som er gått i skjul, kommer med formaninger til sine væpnede styrker om å fortsette å slakte sivilister i eget land, sier pressetalsmann Patrick Ventrell i USAs utenriksdepartement.

Vil opprette sikkerhetssone

I sin tale til hæren fastslår Assad at Syria står midt i et avgjørende slag om landets framtid. Samtidig betegner han opprørerne som «terroristgrupper». Det provoserer opprørsstyrkene.

– Vi sier til regimet at vi jage det, for det er regimet som er terroristen, sier Oqaidi.

FSAs pressetalsmann Kassem Saadeddine hevder opprørsstyrkene kontrollerer halve Aleppo og mesteparten av provinsene rundt byen. Ifølge ham er målet å ta kontroll over hele regionen fra Aleppo og nord til grensa mot Tyrkia.

– Her håper vi på å kunne opprette en sikkerhetssone, sier Saadeddine til nyhetsbyrået AFP.

Mer fra Dagsavisen