Verden

Nye opptøyer mot sunnikongen

Sjiamuslimer i Bahrain tok til gatene under årsmarkeringen for opprøret, men får ikke gehør hos kongen.

Unge sjiamuslimske opprørere kastet stein og brannbomber mot politiet i hovedstaden Manama i går, for å vise sin misnøye med regimet. De ble møtt med slag og tåregass, og fra lufta sirklet helikoptre inn de tusenvis av demonstrantene i gatene. Sjiamuslimene er i flertall i Bahrain, men behandles likevel som annenrangs borgere av sunnimuslimske kong Hamad bin Isa al-Khalifa.

Nederlag

Mens folkets krav under den arabiske våren i stor grad har vunnet fram i land som Egypt, Tunisia og Jemen, har opprørerne i Bahrain lidd nederlag på nederlag.

- Bahrain har i motsetning til Egypt og Tunisia ikke lyktes, men derimot lidd nederlag siden opprøret startet for ett år siden. Det rapporteres nå om systematisk undertrykking av sjiamuslimer, blant annet hører vi om leger som hindres i å få jobb fordi de er sjiaer, sier Midtøsten-forsker Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen til Dagsavisen.

Opprøret i Bahrain, som er en liten øystat strategisk plassert i Persiabukta, går helt tilbake til 1994 med omfattende politiske demonstrasjoner mot regimet. Sjiamuslimene slipper fremdeles ikke til i politikken, og kravene for ett år siden var nettopp større innflytelse og politiske reformer.

- Problemet i Bahrain er at en liten minoritet sitter med all politisk og sosial makt, mens sjiamuslimene ikke slipper til. Sjiaene har ikke oppnådd mye på den ettårige konflikten, men håpet er der fortsatt. Folk i den arabiske verden har sett at det er mulig å endre på ting, sier Kari Vogt, islamforsker ved Universitetet i Oslo.

Offer for storpolitikk

Minst 55 mennesker ble drept i urolighetene i Bahrain i fjor. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gikk inn med soldater for å bistå sin allierte kong Hamad i april. Siden har det versert rykter om at den øverste leder ayatolla Ali Khamenei i Iran, der sjiamuslimene utgjør et overlegent flertall, har søkt innflytelse over opprørerne. Iran og Saudi-Arabia er rivaler og representerer to ulike syn på islam i regionen.

- Det er lite realitet i dette også fordi flertallet blant sjiaene i Bahrain representerer en annen gren innenfor sjiaislam enn det iranerne står for. Det betyr at mange sjiamuslimer i Bahrain har et ambivalent forhold til Iran, sier Vogt som understreker at utenrikspolitikk avgjør de innenrikspolitiske dilemmaene i øystaten.

ashild.langved@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen