Verden

– Minner om Watergate

At Donald Trump sparker FBI-sjefen styrker mistanken om at han har noe å skjule, mener forsvarsekspert.

Bilde 1 av 3

Nå beskyldes USAs president for politisk innblanding i en pågående etterforskning fra USAs politimyndighet.

– Dette øker intensiteten i beskyldningene om at presidenten trenerer etterforskningen av Trumps påståtte forbindelser med Russland før han ble president, sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: 100 dager er gått, hvordan blir fortsettelsen?

– Dekkoperasjon

FBI-sjef James B. Comey fikk nyheten gjennom TV tirsdag: Han har fått sparken av USAs president Donald Trump.

Den offisielle grunnen er at den tidligere FBI-sjefen under valgkampen offentlig ga feilaktige påstander om en Clinton-medarbeiders håndtering av store mengder sikkerhetsrelatert informasjon sendt på privat e-post.

Samtidig var Comey øverste leder for etterforskningen av anklagene om at Trumps rådgivere samarbeidet med den russiske regjeringen for å styre utfallet av det amerikanske presidentvalget. Dette er den egentlige grunnen til at han får sparken, mener demokratiske politikere i USA.

«En suspekt dekkoperasjon», tordner den demokratiske senatoren Chuck Schumer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spesialitet

I avskjedsbrevet til FBI-sjefen framhever Trump at Comey tre ganger har uttalt at USAs president ikke er under etterforskning.

Comey blir den tredje som får avskjed av Trump. Men denne gangen er det snakk om en FBI-sjef som var ventet å sitte i sju-åtte år framover.

– Det er Trumps spesialitet å sparke folk, sier Anders Romarheim.

Trump ledet i mange år TV-showet «The Apprentice», der han ga folk sparken på direkten.

Romarheim mener Trumps avskjed med FBI-sjefen er «mer ukonvensjonell enn overraskende», og helt i tråd med Trumps styringslinje. Trump er per definisjon kontroversiell, sier forskeren.

Romarheim spådde i mars at FBI-sjef Comey ville bli nødt til å gå av fordi han var blitt en for politisk skikkelse.

– Under senatshøringene anklaget Comey indirekte Trump for å fare med usannheter. Det vil alltid være en svært risikabel opptreden, sier Romarheim.

Comey avkreftet ved den anledning offentlig at tidligere president Barack Obama drev avlytting av Trump.

Les også: Trump sier opp FBI-sjef grunnet Clintons epostsak

– Riksrett

I 1973 tok president Richard M. Nixon til orde for å sparke Archibald Cox, som etterforsket det berømte innbruddet i Watergate-bygget. Det ble starten på Watergate-skandalen, der det ble avslørt at Nixon selv var involvert.

Romarheim mener det er visse likheter mellom Nixon, «USAs mest uglesette president», Watergate-skandalen og Trumps siste avgjørelse.

– Her er det også FBI som står mot Det hvite hus, der FBI driver etterforskning som beskylder Det hvite hus for lovbrudd, en etterforskning som potensielt kan føre helt inn i det ovale kontor, sier Romarheim.

– Watergate er jo en litt voldsom parallell. Men siden Nixon har nok ingen president vært en mer opplagt kandidat for mulig riksrett enn Trump, sier forskeren.

I likhet med Nixon opptrer Trump med uortodokse spilleregler, og som om motkrefter ikke finnes, verken av domstoler eller folkevalgte i Kongressen.

– Trump har benyttet det ovale kontor til å styre på en måte som utfordrer amerikansk statsskikk, lovverket og grunnloven. Her ligner han litt på Nixon, som opptrådte som om presidenten var allmektig og kunne gjøre som han vil, sier Romarheim.

Les også: Comey fikk vite om oppsigelsen på TV

Demokrater på krigsstien

Sammenligningene med Nixon og Watergate-skandalen kommer særlig fra amerikanske demokrater på krigsstien, som gjerne skulle sett Trump stilt for riksrett.

Etterforskningen av Russland-forbindelsene pågår fortsatt i regi av FBI. Demokratiske politikere ønsker nå en egen uavhengig spesialetterforsker for å følge opp anklagene, og at den sparkede FBI-sjefen umiddelbart må vitne i en åpen høring om statusen i etterforskningen av Russland-anklagene.

– Vil Trump kunne stanse etterforskningen?

– Trump vil ikke kunne gå på tvers av Kongressen dersom republikanerne vil til bunns i anklagene, og krever spesialetterforskning, sier Romarheim.

– Ønsker de det?

– Det er det for tidlig å konkludere om. Men sparkingen av Comey øker oppfatningen om at Trump har noe å skjule, sier Romarheim.

Les også: Ba om mer penger til Russland-etterforskning

Dette har skjedd

Oktober 2016: Representanter for etterretningstjenesten sier Russland står bak hacking og spredning av falsk informasjon for å forstyrre valget.

November 2016: Trump vinner valget. FBI-direktør James Comey har like før gjenopptatt – og lagt ned – utredningen av Demokratenes kandidat Hillary Clintons eposthåndtering.

Desember 2016: Demokratene anklager Comey for å ha holdt unna informasjon om Russlands innblanding i valget for å hjelpe Trump.

Januar 2017: Comey og andre høytstående sjefer i etterretningstjenesten informerer Trump om at president Vladimir Putin står bak Russlands innblanding i valget.

Januar 2017: Trump ber Comey forbli i stillingen når han er president.

Februar 2017: Trump raser over nyhetsreportasjer om FBI og Russland. Han tvitrer at FBI ikke er i stand til å stoppe sikkerhetslekkasjer som skader regjeringen.

Mars 2017: Comey ber justisdepartementet dementere opplysningene som Trump tvitret om at Barack Obama har avlyttet Trump.

Mars 2017: Comey bekrefter for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget, og med det kobler personer i Trump-kampanjen med den russiske regjeringen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen