Verden

Mer krangling gir mindre SD

Sverigedemokraterna kan tjene på Desemberavtalen, tror svensk professor. Mottrekket til de andre partiene er å krangle mer.

 

Desemberavtalen (se fakta) som ble inngått på lørdag og blant annet skal begrense Sverigedemokraternas (SD) vippeposisjon, kan gi det fremmedfiendtlige partiet sympati.

- Sverigedemokraterna vil fortsette å hevde at Desemberavtalen er udemokratisk, at alle de andre partiene er like, og at de utgjør den eneste opposisjonen. Det er for så vidt ingen ny holdning, men nå kan de bruke avtalen som «bevis», sier professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, Jonas Hinnfors til Dagsavisen.

Han sier det er vanskelig å vite hvordan befolkningen vil reagere.

- På kort sikt kan SD vinne på avtalen ved å få sympati fra misfornøyde velgere. Men det er uansett bare snakk om uker og måneder. Når den vanlige debatten er i gang igjen, har nok effekten gitt seg, tror Hinnfors.

Professoren understreker at det er velgerne som allerede står nært SD som vil støtte partiet. De fleste andre vil se Desemberavtalen i mer positivt lys.

 

Midt i debatten

- Når mange av partiene i sentrum er enige, regnes det gjerne som en fordel for partiene på ytre fløy. Men forskningen er ikke entydig på dette. Hvor mye innvandringsspørsmål er på agendaen, har større betydning for innvandringskritiske partier, sier Hinnfors.

Men jo mer enige de andre partiene er, jo lettere er det å få diskusjonen til å handle om innvandring.

- SD er et parti som aktivt driver fram innvandringsdiskusjonen. Alle de andre partiene er kritiske til dem. Det er én mot sju, mye konflikt og mye medieomtale. I Sverige har vi aldri snakket så mye om innvandring som de 3-4 siste årene, sier statsviteren.

 

Trenger krangling

Hinnfors mener svenske partier i midten av det politiske spekteret har en tendens til å være for enige. De må krangle mer.

- At partier har inngått en avtale, betyr ikke at de er politisk enige. Resepten på Sverigedemokraterna er å få uenighetene på banen, sier han.

For alle andre partier lønner det seg å diskutere alt mulig annet enn innvandring.

- Desemberavtalen gjør at mindretallsregjeringen vet at framtidige budsjetter kommer gjennom. Det kan gjøre at partiene, både i regjering og i den borgerlige alliansen, står friere i andre saker. Kanskje bør de da gå lenger enn de har gjort for å vise at det er en konflikt, sier Hinnfors.

Velferdsstaten, lønnsutvikling og ansattrygghet, klima og miljø, kjernekraft og energi er temaer som partiene kan trekke fram.

 

Færre innvandringskritiske

Selv om SD har hatt medvind de siste årene, tyder lite på at flere svensker mener innvandrere skaper problemer nå enn tidligere. Heller færre. Det viser forskning gjort ved Göteborgs universitet i 2010:

* I 1993 var 52 prosent av de spurte enige eller stort sett enige i at det er for mange utlendinger i Sverige. I 2009 var dette tallet 36 prosent.

* I 1993 mente 25 prosent at det er problematisk å få en ikke-vestlig innvandrer inngiftet i familien. I 2009 var dette tallet 12 prosent.

- Denne gruppen har vært stabil lenge, men SD har lykkes med å mobilisere dem ved å holde innvandringsdebatten høyt på agendaen, sier Hinnfors.

Mer fra Dagsavisen