Verden

– Meningsløst å trykke Muhammed-karikatur

Det er uttrykk for rent hysteri når danske redaktører setter Muhammed-karikaturen på trykk igjen, mener dansk pressemann.

– Jeg synes det er meningsløst. Alle som trykket tegningen onsdag, er ute etter å demonstrere at de også tør. De har hisset hverandre opp. Jeg tror ikke det har noe å gjøre med journalistisk solidaritet, sier Per Dalgård til NTB.

Til daglig er han leder for Mediehøjskolen i Esbjerg, samtidig som han er Russland-medarbeider i avisen Information.

Onsdag hadde hele 17 danske aviser den omstridte tegningen på trykk, mange av dem for første gang. Men danskene er dypt splittet i synet på pressens oppførsel etter at tre menn denne uken ble pågrepet mistenkt for drapsplaner mot avistegneren Kurt Westergaard.

– PRESSEN BOMMER

Dalgård sier at mange er enige med ham i kritikken mot dansk presse, som han mener bommer fullstendig på hva dette egentlig handler om.

– Dette har sitt utspring i den forkvaklede danske diskusjonen om utlendinger. Danmark har utviklet seg til et smårasistisk lukket lite land. Vi er oss selv nok og tror vi er bedre enn alle andre. Men det er jo Danmark det er noe galt med, sier Dalgård.

Han mener den journalistiske begrunnelsen for å trykke tegningen ikke er god nok, og han er helt enig med norske redaktører som har valgt å la være av hensyn til muslimer som vil føle seg krenket.

– At det finnes et fåtall ekstremister som er villige til å slå i hjel for en religiøs sak, det skal man selvfølgelig forhindre og ta alvorlig, men det forsvarer ikke dette hysteriet, fremholder Dalgård.

I Norge valgte Agderposten i dag å trykke tegningen av Muhammed med en bombe i turbanen. I tillegg har NRK tillatt en viss bruk. Da konflikten raste som verst for to år siden, var det kun den kristne avisen Magazinet som hadde de i alt tolv karikaturene fra Jyllands-Posten på trykk.

SKJERPER FRONTENE

Dalgård mener trykkingen vil føre til at det danske samfunnet blir ytterligere splittet. Han er overbevist om at også muslimske organisasjoner vil utnytte situasjonen, samtidig som dansker blir enda med skeptiske til utlendinger.

– Dette handler ikke om en religionskonflikt, men om kultur, levestandard og sosiale forhold. Den eneste veien å gå er dialog. Ved å provosere på denne måten skaper man bare en reaksjon, ingen dialog, sier Dalgård, som også er svært kritisk til at myndighetene vil utvise to tunisiere som er mistenkt for drapsplanene mot Westergaard.

– Det er helt grotesk at de to tunisierne skal utvises uten rettssak. Med dette er vi er på nivå med det som skjer i Guantanamo-leiren, mener Per Dalgård. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen