Verden

Kritikken hagler mot Lagarde

IMF-sjef Christine Lagarde ber grekerne slutte å klage og betale skatt. Selv skatter hun ingenting av sin egen millionlønn.

«Veldig farlig», «ydmykende» «fornærmende».

Med sine krasse kommentarer om greske skattebetalere, payback-time og fattige barn i Afrika har Christine Lagarde hisset på seg store deler av Sør-Europa. Det var i et intervju med den britiske avisen The Guardian at sjefen for det internasjonale pengefondet (IMF) i klare ordelag ba grekerne slutte å klage og heller begynne å betale skatt. Hun gjorde det også klart at hun har mer sympati for fattige barn i Afrika enn for nyfattige innbyggere i Aten.

Hva med kvinner som tvinges til å føde hjemme fordi de ikke har råd til å betale avgiften på offentlige sykehus? Tenker du på dem, lurte Guardians journalist.

- Jeg tenker mer på de små barna i en liten landsby i Niger, sa Lagarde som gjorde det klart at IMF ikke vil myke opp kravene overfor Hellas.

«Payback»

Hellas sliter med enorm statsgjeld og økende utgifter og er avhengig av økonomiske redningspakker og garantier fra EU og IMF. Disse stiller krav om store kutt i offentlige utgifter for å hjelpe den greske økonomien. Greske myndigheter har nylig innført en sykehusavgift på 5 euro, rundt 37 norske kroner, på offentlige sykehus. Som følge av kravene fra EU og IMF har landet også kuttet minstelønna med en femtedel, til 580 euro, rundt 4.300 norske kroner i måneden.

- Jeg synes de skal hjelpe seg selv kollektivt. Ved at alle betaler skatt, sier Lagarde.

Arbeidsløsheten i Hellas er på over 21 prosent, med en ungdomsarbeidsløshet på over 50 prosent.

«Farlig»

Kommentaren har ført til en storm av kritikk mot Lagarde, som er tidligere finansminister for det franske konservative partiet UMP. Evangelos Venizelos, lederen for det greske sosialistpartiet, anklager Lagarde for å ha fornærmet alle grekere.

- Ingen har rett til å ydmyke det greske folk under denne krisen, og jeg sier dette spesielt til Ms Lagarde - som med sitt ståsted fornærmet hele det greske folk, sier en rasende Venizelos.

I franske og spanske medier får også Lagarde gjennomgå.

- Hadde hun hatt politisk moral, ville hun ha forlatt posten sin, sier Jean Luc Mélenchon, leder av det franske venstrepartiet.

Laurence Parisot, lederen for det franske handelskammeret kaller Lagardes ord for «veldig farlige».

- Det er ingen grunn til å snakke slik i en tid der det greske folk er ofre i en fryktelig situasjon, sier Parisot som mener grekerne trenger hjelp, ikke ydmykende ord.

Diplomatlønn

Som leder av det internasjonale pengefondet (IMF) har Lagarde en diplomatstilling og betaler derfor ikke skatt av sin lønn på over 450.000 euro, knappe tre og en halv millioner kroner.

Alex Andreou anklager i New Statesman Lagarde for løgn og dobbeltmoral ved å insinuere at å hjelpe Hellas er et direkte alternativ til å hjelpe barn i Niger.

- Det finnes ikke noe program for dette, skriver Andreo.

Om knappe tre uker skal grekerne holde nyvalg. Lagarde har nå oppdatert facebooksiden sin med en støtteerklæring til det greske folk.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen