Verden

Klimaendringene snur vinkartet opp ned

En skremmende utvikling, mener vinanmelder Ingvild Tennfjord.

– I år fikk vi de første canadiske vinene på Vinmonopolet. Dette er endringer som skjer nå. Engelsk musserende vin har blitt god. Sør-England har fått samme klima som Champagne i Frankrike for 40 år siden, sier Ingvild Tennfjord, vinanmelder og forfatter, til Dagsavisen.

Klimaendringene kan snu opp ned på vinkartet, ifølge TV-kanalen France 2: Storbritannia, Denmark og Sør-Sverige, Belgia og Quebec i Canada utnytter allerede klimaendringene for å produsere vin.

LES OGSÅ: Satser på Møre-champis

I fare

Klimaendringene de siste 30 årene i Europa har gjort det mulig for vingårder også i det høye nord å få modne druer.

Men alt er ikke bare positivt.

Hvis ingenting gjøres for å hindre global temperaturøkning på to til tre grader, vil 89 prosent av dagens vin stå i fare. Vinproduksjonen vil flytte nordover i de neste 30 årene, ifølge TV-kanalen, som viser til forskning fra USA.

Den globale vinproduksjonen falt med 3,2 prosent i 2016. I den sørlige delen av Brasil, som også produserer vin, falt produksjonen med dramatiske 55 prosent.

Innen 2050 kan jord som passer for å dyrke druer være redusert med 23 prosent, advarte professor John Holdren under et seminar i Bordeaux i juni, ifølge magasinet Physics. Holdren var direktør i avdelingen for vitenskap og teknologi i Det hvite hus kontor under Barack Obama.

Kan true Bordeaux

Nå frykter eksperter at klimaendringene truer kjente viner fra vindistrikter som Bordeaux og Alsace i Frankrike og Chianti i Italia.

– I Priorat i Spania skal det ikke mye til før det bikker over når det gjelder for høy varme for vindruene, sier Tennfjord.

Hun sier at bransjen er årvåken for klimaendringene.

– De gjør alt de kan for å bremse denne utviklingen. Men vil det være nok? Det er umulig å si, sier Tennfjord.

– Er det ikke positivt at Norden kan få en sjanse på vinmarkedet? Eller er det skremmende?

– Denne utviklingen er skremmende. Klimaødeleggelsene har så vidtrekkende konsekvenser. Selv om dette kan skape arbeidsplasser også i Norge, ønsker vi oss jo alle en klode i balanse, sier vinkjenneren.

I Frankrike har temperaturen steget med 1,5 grader i løpet av de siste 100 år. Franske vinbønder høster inn to eller tre uker tidligere enn for 30 år siden, i august i stedet for september. Høyere temperatur kan få konsekvenser for kjente vinmerker som Bordeaux og Sancerre.

– Vinen blir søtere

Men hva skjer egentlig med vinen når varmen stiger?

– Når det er for høy varme, og druene modnes tidligere, får de ikke nok tid til å utvikle aromaene og smakene. Det er som de belgiske og de norske jordbærene: De norske har mer smak, sier Tennfjord.

Varmen får konsekvenser for sukkernivået og alkoholprosenten, som stiger.

Men det handler ikke bare om hete. Druer er sårbare for ekstremvær.

– En eneste haglbyge kan ødelegge en hel avling. Blant annet er Nord-Italia er utsatt for dette. I California har de hatt fire år på rad med tørke nå. Chile sliter med vannmangel, sier Tennfjord.

Hvordan klimaendringene slår ut, er sammensatt.

– Det handler også om hvordan bier og hele økosystemet har det, sier hun.

Klimaendringer er også et spørsmål om økonomi: Frankrike er en av de største vinøkonomiene i verden. Landet sanker inn 12 milliarder euro på vinen årlig. Bransjen sysselsetter 558.000 personer, og skaffer landet 12 millioner vin-turister.

– Må tenke mer økologisk

I praksis betyr klimaendringene at en fransk vinbonde kan måtte erstatte en Merlot-drue med en Cabernet Franc-drue, som inneholder mindre sukker, forteller en bonde til France 2.

Men klimaendringene gjør at både bransje og vinbønder tvinges til å tenke nytt og dele kunnskap, sier Tennfjord. Bransjen er langt mer opptatt av å drive i balanse med naturen enn tidligere, som biodynamisk vin, mener vineksperten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nye druetyper, som tåler tørke bedre, sprer seg raskere. Bønder behandler bladverket annerledes, slik at det fungerer beskyttende mot sola. Noen satser på lengre røtter, som lettere kan finne vann. I Sør-England tar de i bruk hybrid-druer, som tåler mer sopp og råte, i et kjølig og fuktig klima.

I Frankrike leder forskere prosjektet InnoVine. Det ser på hvordan vinproduksjonen kan gjøres mer motstandsdyktig mot klimaendringer på plantenivå og hos den enkelte vingård.

– Men klimaendringene er mye større enn enkeltmennesker. Spørsmålet er om disse endringene kommer for sent, sier Tennfjord.

Mer fra Dagsavisen