Verden

Israel spent foran besøk av Børge Brende

FØRSTE TUR: I morgen besøker Norges nye utenriksminister Børge Brende Israel og Palestina. Sjelden har vertene på begge sider vært så spente før en nordmanns besøk.

JAFFA (Dagsavisen): Både israelere og palestinere venter med spenning for å se om den nye norske regjeringen vil forandre sin mangeårige Midtøsten-politikk. Regjeringen har varslet en «mer balansert holdning». På grunn av Norges historiske rolle i fredsprosessen vektlegger begge parter signalene fra Oslo.

- Vi har fulgt nøye debatten i Norge om hvordan Midtøsten-politikken burde være, sier en israelsk toppdiplomat til Dagsavisen.

- Vi ser fram til å møte utenriksministeren for å diskutere vårt framtidige forhold. Vi forventer ikke noen revolusjon, men vi håper at musikken vil forandre seg. I de siste årene er vi ofte blitt urettferdig behandlet i Norge, sa diplomaten, som ønsket å være anonym.

Under sitt første offisielle besøk i Midtøsten har utenriksminister Brende planlagt møter med et stort spekter av ledere, inkludert president Mahmoud Abbas og utenriksminister Avigdor Lieberman.

Den israelske toppdiplomaten mener Israel og Norge kan ha et varmt forhold selv om landene «er uenige i enkelte spørsmål».

- Vi regner ikke med at grunnprinsippene i den norske tilnærmingen vil forandre seg, og det forstår vi. Norge støtter selvfølgelig en tostatsløsning. Canada og Australia inntar for eksempel samme holdning, men med de landene har vi et varmt og gjensidig fruktbart forhold, sier kilden.

Mens israelerne er håpefulle, frykter palestinerne en kursendring. I fjor alene ga Norge over 620 millioner kroner til Pale­stina, ifølge Norad. Fremskrittspartiet har tidligere krevd at støtten skal kuttes. Kilder på kontoret til Rami Hamdallah, den palestinske statsministeren, var ikke kjent med debatten i Norge, men er sterkt bekymret over muligheten for norske kutt. Norges støtte til Palestina har imidlertid gått langt lenger enn kun pengestøtten. Da den palestinske selvstyremyndigheten i fjor søkte en statsoppgradering i FN, var Norge en diplomatisk tilrettelegger som kjempet Palestinas sak i internasjonale fora.

Og da Israel i 2008 søkte medlemskap i OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, var Norge et av få kritiske land, en posisjon som var i tråd med en oppfordring fra den daværende palestinske statsministeren Salam Fayyad.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen