Verden

IS ønsker fotfeste i Øst-Asia

Et IS-angrep har lenge vært fryktet i Indonesia, der gruppen søker fotfeste. Men IS er trolig en større fare i Europa enn i verdens mest folkerike muslimske nasjon, mener Indonesia-kjenner.

Bilde 1 av 2

Minst to uskyldige og fem gjerningsmenn er døde etter angrepene i Indonesias hovedstad Jakarta i går. En rekke eksplosjoner rammet midt i et av Jakartas shopping- og forretningsstrøk, blant annet på kaffebaren Starbucks. Strøket huser både FN-kontorer og ambassader. Gruppen Den islamske staten (IS) hevder å stå bak.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de med oss?

Ser til Øst-Asia

Nettopp Indonesia er et av landene som i større grad enn før frykter angrep fra ekstreme islamistgrupper, deriblant IS.

Fra Indonesia, som er verdens mest folkerike muslimske land, anlås drøye 500 personer å ha dratt for å krige med jihadistgrupper i Syria og Irak.

Indonesia, andre land i Sørøst-Asia og Australia har de siste par år viet bredere oppmerksomhet mot IS og andre jihadistgrupper.

Sørøst-Asia er blitt et sentralt rekrutteringssted for ekstreme islamister, advarte Singapores statsminister Lee Hsien Loong i fjor. Rett før jul hevdet Australias justisminister George Brandis at IS planlegger å opprette et kalifat i Indonesia.

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sa Brandis til avisen The Australian.

LES OGSÅ: IS og det svarte gullet

– Relativt få

Av landets 250 millioner innbyggere er om lag 90 prosent muslimer. Men professor Stein Kristiansen ved Universitetet i Agder, som kjenner landet svært godt, mener faren for angrep og utbredelsen av IS-sympatisører er mindre i Indonesia enn i mange andre land.

– IS er blitt en større trussel overalt i det siste, men er ikke en mer markert trussel i Indonesia enn i Europa. Det er nok flere IS-sympatisører i England, Belgia eller Frankrike enn i hele Indonesia, sier Kristiansen til Dagsavisen.

De 500 som antas å ha reist som fremmedkrigere til Syria og Irak fra Indonesia, er en liten andel av fremmedkrigerne der totalt, som ble anslått til rundt 28.000 av National Counterterrorism Center i oktober. Rundt 5.000 vestlige, mens aller flest fremmedkrigere kommer fra Tunisia: rundt 6.000.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Slår hardt ned

Kristiansen mener også Indonesia kan ha bedre forutsetninger til å avverge angrep enn for eksempel Tyrkia, Egypt og europeiske land, på grunn av landets sterke overvåkingssystem.

– Landet har en lang historie fra perioden med autoritært regime før 1999 for å holde potensielle motstandere under oppsikt. Lovene ble deretter ytterligere skjerpet inn etter alvorlige terroraksjoner i landet. Indonesias overvåkingssystem fungerer på en måte som vi ikke tillater oss her i Europa på grunn av personvernhensyn, sier Kristiansen.

Indonesia ble blant annet rammet av omfattende bombeangrep på øya Bali i 2002 og 2005, og mot hoteller i Jakarta i 2009.

Kristiansen påpeker at angrepene førte til skjerpet overvåking av fundamentalistiske islamistgrupper, særlig mot den al-Qaida-tilknyttede gruppen Jemaah Islamiyah.

– Den gruppen fikk man tatt knekken på. At det nå kommer små grupper av IS-sympatisører ikke til å unngå. Men de er få sett i forhold til landets befolkning og sammenlignet med andre muslimske land. Indonesia vil nok slå hardt ned på dette og skjerpe sikkerheten ytterligere, sier Kristiansen.

Etter de siste angrepene i 2009 har det vært en lang periode uten store angrep i Indonesia, påpeker han.

LES OGSÅ: Tyrkisk masseraid mot IS-sympatisører

Mer fra Dagsavisen