Verden

Høydramatisk gatekamp i Kiev

DRAMATISK: Minst ni mennesker ble drept i gateslag i Ukraina i kveld. Folk kaller det krig, sier Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation, som var i Kiev i kveld.

I kveld var ukrainsk opprørspoliti i ferd med å omringe Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev. Politiet skjøt gummikuler, tåregass og sjokkgranater, mens tusenvis av demonstranter svarte med å kaste stein. Få timer tidligere hadde demonstrantene fått beskjed om å fjerne seg innen klokka 18 lokal tid. Hvis ikke, ville styrkene ta i bruk «alle lovlige midler» for å fjerne dem.

Demonstrantene meldte også kveld at politiet stormet deres hovedkvartal i Kiev.

Regjeringen har gitt beskjed om at trafikken inn til byen vil bli sterkt begrenset fra midnatt for å unngå en opptrapping i gatekampene.

Ni drept

Uroen startet med at 20.000 personer samlet seg til en protestmarsj i sentrum av Kiev med krav om at presidentens makt må innskrenkes. Da de fikk beskjed om at nasjonalforsamlingen ikke ville behandle saken, begynte bråket. Minst ni personer er så langt drept, sju sivile og to politifolk, opplyser ukrainsk politi. En av politimennene skal ha dødd etter å ha blitt skutt i halsen. Det var i kveld uklart hvor mange som var skadd. Flere kilder meldte om at over hundre mennesker var såret.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko oppfordret i kveld alle kvinner og barn om å forlate protestleiren i sentrum av Kiev. I løpet av dagen satte demonstranter fyr på et regjeringsbygg, i tillegg til at de gjenokkuperte Kievs rådhus. Alle metrostasjoner ble stengt på grunn av den spente situasjonen. Den engelskspråklige avisen Kyiv Post beskrev situasjonen som «åpen krig» mellom demonstranter og politi.

- Nå er det krig

Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation er i kveld på plass i Kiev. Hun forteller om en spesiell stemning i byen etter nyheten om flere døde. Da T-banen ble stengt ved halv fire-tiden kunne man merke at folk ble utrolige for hva som skulle skje, sier hun på telefon fra den ukrainske hovedstaden.

- Folk på gaten sa at dette er som en krigssituasjon, de sa «nå er det krig». Mange er redde for å gå hjem, i frykt for vold. Jeg var i dag på besøk hos «Center for Civil liberties», som har en nødtelefon. Det ringte folk hele tida som var skadd. Man har ikke oversikt over hvor alle er, og mange er redde for å dra på sykehuset fordi de der blir registrerte og frykter en straffesak i etterkant, forteller hun.

Da Dagsavisen snakket med henne i kveld befant hun seg omtrent en kilometer fra Maidan-plassen. Hun hørte lyden av ambulanser.

- Dette viser igjen at ukrainske myndigheter ikke skyr å bruke vold, og nå eskalerer det. I dag fikk vi beskjed om at femten journalister er såret. Det er en trend vi har sett at man bevisst går etter dem som kan dokumentere det som skjer, sier hun.

Krig mot eget folk

Både EU, USA, Tyskland, Polen, NATO og Europarådets leder Thorbjørn Jagland fordømmer volden og anmoder om ro og politiske løsninger. Russland retter på sin side skytset mot vestlige politikere og organisasjoner. Pressekontakt i den ukrainske foreningen i Norge, Sofia Øien, kaller situasjonen et «blodbad organisert av Janukovitsj».

- Dette er krig mot eget folk av en kriminell bande i regjering. Det er en fryktelig farlig situasjon som utvikler seg, sier hun til Dagsavsen.

Informasjonsleder Berit Nising Lindeman i Den Norske Helsingforskomiteen er overrasket over vendingen situasjonen nå har tatt.

- Det er ekstremt dramatisk, og litt uventet. Når man nå så ut til å være i en prosess hvor man kunne prøve å finne en form for felles grunn, så er det utrolig overraskende at det ser ut til at Janukovitsj i dag ser ut til å bruke parlamentet til å sette alt på spill igjen, sier hun.

Hun peker på to mulige grunner til hvorfor situasjonen i går ble dramatisk endret: ytre påvirkning, som hun viser til at den ukrainske presidenten har gitt etter for før, eller et siste desperat forsøk for å snu situasjonen, for å unngå endringer «nødvendige endringer på vei».

- Nå er det ikke lenger et angrep bare på ytringsfriheten, men på alle former for frihet og grunnleggende menneskerettigheter, sier hun.

Ifølge Jakob Hedenskog, forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til nyhetsbyrået, er det vanskelig å si hva som vil skje videre.

- Gaten er mye mer radikal enn opposisjonen. Noe er i bevegelse som er vanskelig å kontrollere. Utviklingen følger nå sine egne lover og regler, sier han til nyhetsbyrået TT. Også Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener utviklingen i Kiev er skummel.

- Det kan hende dette er starten på en ordentlig løsning på situasjonen, men det vet vi ikke. Alt er veldig usikkert nå, sier Bukkvoll til NTB.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen