Verden

Håp og skuffelse i Libya

TRE ÅR ETTER REVOLUSJONEN: Internasjonale kjeder som Marks & Spencer og Cinnabon har nå kommet til Tripoli. Men tre år etter Libyas revolusjon er verken stabilitet eller demokrati etablert.

RAMALLAH (Dagsavisen): Moamar Gaddafi styrte landet i over 40 år. I dag, tre år etter at Gaddafi ble drept ved en veikant utenfor byen Sirte, er mange relativt tilfredse.

- Til tross for alle vanskene og alt kaoset, er folk lykkelige, sier professor Said Laswad til Dagsavisen på telefonen fra hovedstaden Tripoli.

- Vi feirer frigjøringen fra slaveriet, fortsatte han. Laswad, som i dag er sjefredaktør i lokalavisen Tripoli Post, feiret i går revolusjonen ved å delta i massemøter med politiske taler. Det var en vakker vårdag i Libya. Barn lekte i parkene, andre grillet mat.

Gaddafis bibel

Under Gaddafis dager var Laswad professor i statsvitenskap ved universitetet i Tripoli.

- Etter 42 år med diktatur blir ikke alt bra med en gang. Men vi forsøker å etablere en demokratisk tradisjon. Det folk nå frykter mest, er lovløsheten, og all volden som følger med lovløsheten, sier professoren.

Libyere blir i dag kidnappet i gatene, og mange av landets innbyggere er også skuffede. Forventningene til perioden etter forhatte Gaddafi var høye, og i stedet for demokrati, har man fått utallige militser som kjemper om makten. Journalister og medieorganisasjoner blir hyppig angrepet.

Amerikanske Therese Martin har bodd i Libya siden 1989, og underviser i engelsk på et lokalt universitet. Hun flyttet til landet et år etter at libyske agenter bombet et Pan Am-fly over den skotske landsbyen Lockerbie. Ifølge Martin er ikke livet nå så mye bedre enn under Gaddafi.

- Alle sier de er misfornøyde med hvordan det har endt opp, skriver hun bloggen sin.

Farlige militser

- Pessimismen hersker, og jeg hører stadig frasen «synkende skip».

Ifølge Det nasjonale rådet for menneskerettigheter, en lokal organisasjon, gjorde regjeringen en stor tabbe ved å gi forskjellige militser tillatelse til fortsatt å bære våpen.

- Det er nå åpenbart at regjeringen ikke er i stand til å stanse spredningen av våpen, sier Waleed Kawaan, organisasjonens leder.

- Vi har nå væpnede grupper som opererer med regjeringens støtte, men som ikke lytter til regjeringens ord, sa han. Menneskerettighetsorganisasjonen understreket også at tortur og selv drap har funnet sted i 52 av landets fengsler selv i 2013, altså to år etter revolusjonen.

Libya er i dag et splittet land med seks millioner innbyggere som inntil revolusjonen ble holdt sammen ved hjelp av Gaddafis brutale hånd.

Nyvalg

Likevel skjer også positive ting. Etter omfattende grasrotpress gikk parlamentet for få dager siden med på å holde nyvalg. I valget for to år siden fikk ikke islamistene en sterk representasjon, i motsetning til i nabolandet Egypt.

Og i sterk kontrast til Syria, der borgerkrigen ennå herjer, ble Libya nylig ferdig med å ødelegge sine kjemiske våpen - i et hemmelig prosjekt sammen med USA. Men ennå har Libya store vansker med å gjøre bruk av sine oljemilliarder, ettersom en milits har kontrollen over kystområdet der oljen er.

Minst 30.000 mennesker ble drept i Libya under borgerkrigen, en fjerdedel av antallet drepte i Syria til nå. Det var NATOs bombetokter, med norsk involvering, som omsider førte til Gaddafis fall.

- Sakte blir det bedre her. Vi er der ikke ennå, men vi er på vei, sier professor Laswad, statsviteren.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen