Verden

Håndtrykket som uteble

FN-TALE: USAs og Irans statsledere har ikke møttes på mer enn 30 år. Det gjør de neppe denne uka heller, selv om tonen er langt bedre enn før.

NEW YORK (Dagsavisen.no): Forventningene til Irans nye president Hassan Rouhani var enorme da han entret FNs talerstol tirsdag ettermiddag.

Rouhani talte til verdensorganisasjonens mer enn 130 statsledere bare timer etter at USAs Barack Obama i sin tale rakte ut en vennskapelig hånd til sin tidligere erkefiende. Iran er "absolutt ingen trussel mot regionen eller verden", sa Rouhani i sin tale til FNs hovedforsamling.

- Mitt land er en budbærer av rettferdig fred og omfattende sikkerhet, forsikret Rouhani, som også fordømte USAs droneprogram og mange militære invasjoner i Midtøsten.

Like før talen bekreftet Det hvite hus at Rouhani hadde avvist et forslag om å få til et møte tirsdag med Barack Obama. Møtet ville ha vært det første på over 30 år, men skal ifølge amerikanske diplomater ha blitt for vanskelig for iranerne.

Det er likevel nye og langt vennligere toner fra Irans president, som sa til generalforsamlingen at han hadde fulgt nøye med på talen til USAs president Barack Obama. Han ba innstendig den amerikanske presidenten om å ignorere «krigshissingen fra pressgrupper». Rouhani understreket også at atomvåpen ikke har noen plass i Irans forsvar, og at han er rede til å delta i «tidsavgrensede» samtaler om atomstriden. Presidenten kalte sanksjonene mot Iran for «voldelige, rett og slett», og understreket at det er folket i Iran, ikke eliten, som lider under de omfattende sanksjonene fra verdenssamfunnet.

- Atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpne har ingen plass i Irans sikkerhets- og forsvarsdoktrine, og står i motsetning til våre grunnleggende religiøse og etiske overbevisninger, sa Rouhani.

Talen ble tatt imot med forebehold i Washington DC, der blant andre republikanernes representant Ed Royce fra California sier han er spent på å se ordene bli til handling.

- Vi trenger ikke ord fra Rouhani, vi trenger handling fra Teheran, sier Royce i en uttalelse gjengitt på politico.com.

I motsetning til sin forgjenger, Mahmoud Ahmadinedjad, talte den relativt moderate iranske presidenten om behov for samarbeid, og åpnet for samtaler med USA om Irans kontroversielle kjernekraftprogram.

BBC har gått gjennom talene til Ahmadinedjad, kjent for høylydt fordømming av Vesten, USA og Israel, og den mer forsonende Hassan Rouhani. Mens Ahmadinejads benekting av Holocaust provoserte vestlige diplomater til å marsjere ut av FN-salen i protest, sier Rouhani til CNN at han ikke er i tvil om at folkemordet mot jødene under 2. verdenskrig har funnet sted.

Ifølge CNNs Christiane Amanpour, som intervjuet Rahouni tirsdag, fordømmer han folkemordet. "President @hassanrouhani forteller meg at han aksepterer Holocaust - det var en alvorlig forbrytelse mot jøder av nazistene. Fordømmer det og alle folkemord, twitrer Amanpour. Intervjuet sendes onsdag.

Mer fra Dagsavisen