Verden

Grekerne nærmer seg igjen mislighold av lån

For første gang diskuterer EUs finansministre mulige kutt i den greske statsgjelda.

Bilde 1 av 2

Det var klart på forhånd at det ekstraordinære møtet med eurolandenes finansministre i går, ikke ville sette punktum for krisen som enda en gang kommer snikende på gresk økonomi. Men det faktum at mulig gjeldsslette var på agendaen blir tolket som et gjennombrudd for statsminister Alexis Tsipras og hans regjering etter måneder med forhandlinger mellom greske myndigheter og långiverne i EU.

Diskusjonene den nærmeste tida vil gi svar på om EU med tyskerne i spissen er blitt overtalt til at veien ut av krisen for Hellas går gjennom kutt i landets nå gigantiske statsgjeld. Gjelda utgjør rundt 180 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Det plasserer Hellas soleklart høyest i EU.

– Vi gjør fremskritt. Jeg er fortsatt trygg på at vi finner en løsning i mai, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble før møtet startet i Brussel i går ettermiddag, ifølge NTB.

Det internasjonale pengefondet IMF og leder Christine Lagarde har lenge stått hardt på at gjeldskutt er den eneste måten Hellas kan komme seg på beina igjen. Hun har så langt fått lite gehør i EU-landene. Særlig Tyskland som står for de største låneutbetalingene til Hellas, har totalt avvist dette.

Les også: Frykter ny gresk krisesommer

Pensjonsstrid

Søndag kveld stemte det greske parlamentet gjennom en omstridt reform av landets pensjonssystem, i tillegg til endringer i skattene. Hellas’ lave pensjonsalder og rause utbetalinger har vært sentralt for hele den greske økonomikrisa de siste årene, og reform har vært et krav fra långivernes side før gjeldskutt i det hele tatt kunne komme opp til diskusjon i den pågående forhandlingsrunden.

Pensjonsreformen ble vedtatt med 153 stemmer, 144 stemte mot, akkurat i tide før gårsdagens ekstraordinære finansministermøte. Det nye systemet kutter i utbetalingene for dagens pensjonister og det innfører en ny nasjonal pensjonsordning som gir 384 euro i måneden i pensjon etter 20 år i jobb, skriver avisen Financial Times. Samtidig øker pensjonsinnbetalingene, særlig for selvstendig næringsdrivende som advokater og leger.

Også inntektsskattene øker, mest for dem med høye inntekter. I tillegg skal momsen og bensinavgiftene opp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trenger mer lån

Hellas inngikk en avtale med EU om et tredje kriselån i august i fjor. Avtalen satte punktum for en dramatisk sommer der grekerne igjen sto på nippet til å bli tuppet ut av eurosamarbeidet. Men utbetalingene fra lånet har drøyd fordi långiverne ikke har vært overbevist om at myndighetene har innfridd forpliktelsene om endringer i pensjon og skatt. Statsminister Tsipras har jobbet hardt de siste månedene for å overbevise sinte grekere om at samarbeid med långiverne i EU er Hellas’ eneste vei ut av trøbbelet.

– Vår regjerings mål er å få Hellas på beina igjen og på vei mot vekst, sa Alexis Tsipras i parlamentet søndag til jubel fra regjeringspartienes parlamentsmedlemmer, skriver Financial Times.

Men ute i gatene var folket rasende. Fagforeningene har arrangert massestreiker i protest den siste uka og busser, metroen og ferjene sto i helgen. Søndag kveld ble politiet møtt med brannbomber utenfor parlamentet i Aten.

Mer fra Dagsavisen