Verden

Går rettens vei

Retten skal avgjøre hvordan exit-prosessen skal startes.

Bilde 1 av 2

Kan den britiske regjeringen igangsette utmeldingen av EU uten at parlamentet er involvert? Nei, mener en gruppe saksøkere som nå prøver spørsmålet for retten. Saken begynte i retten i London torsdag, og fortsetter mandag.

En frisør og en finansgründer er blant britene som har gått til sak for å prøve lovligheten av prosessen den britiske regjeringen nå vil sette i gang. Utmeldingen av EU settes i gang når den britiske regjeringen har aktivert artikkel 50 av Lisboa-traktaten, noe statsminister May vil gjøre innen mars. Regjeringen mener den har rett til å gjøre dette, mens saksøkerne mener parlamentet først må godkjenne det gjennom debatt og avstemning.

Kontroversielt

Gina Miller, en av saksøkerne, sier det ikke er et forsøk på å stanse brexit, men å sikre at prosessen foregår riktig. Likevel kan avgjørelsen få konsekvenser dersom retten avgjør at parlamentet skal stemme over artikkel 50. Et flertall av parlamentsmedlemmene var nemlig imot å forlate EU. Få tror likevel at politikerne vil stanse folkets vilje, siden dette vil være svært kontroversielt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uansett hvem som vinner saken, er det ventet at taperen vil anke til Høyesterett i desember, skriver The Guardian. Saken hastebehandles på grunn av forløpet i brexit.

– Når alt kommer til alt tror jeg ikke dette vil stanse prosessen. Det er veldig vanskelig for parlamentet å gå imot folket og stemme imot utløsningen av artikkel 50, sier Jan Erik Mustad.

Mer fra Dagsavisen