Verden

Full forvirring rundt krisepakker

Kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez fortsetter å kritisere president Donald Trump som skaper forvirring rundt de kommende krisepakkene. – 30-40 millioner mennesker risikerer å bli hjemløse fordi han vendte alle arbeidere ryggen, sier hun.

Natt til torsdag norsk tid gikk president Donald Trump ut på Twitter og sa at han krever en øyeblikkelig krisepakke til amerikanere. Uttalelsen kom bare sju timer etter at han hadde krevd stans i forhandlingene om nettopp disse krisepakkene.

Ferske tall viser at antallet nye søknader om ledighetstrygd i USA falt svakt i forrige uke til 840.000. Det melder NTB.

Tallet gjelder uken som sluttet med 3. oktober. Det var 9.000 færre søknader enn uken før. I siste uke av august var det over 1 million søknader.

Nærmere 15 millioner amerikanere mottar nå ledighetstrygd, etter at det i uken før hadde vært oppe på 870.000 søknader, noe som det dempet håpet om at bølgen av oppsigelser etter koronakrisen ville fortsette å avta.

Les også: Kampen mot sult: – Vi står overfor et monumentalt skifte (+)

Fortsatt resesjon

De høye tallene er et tegn på at den amerikanske økonomien fortsatt sliter med å komme seg etter at bedrifter begynte å stenge i mars for å hindre spredningen av covid-19.

Analytikere og økonomer er bekymret for at forbrukerne vil legge vekk betalingskortene uten ytterligere pengestøtte fra myndighetene.

Runden med direkte overføringer og støtte til arbeidsledige hjalp mange som ellers hadde slitt, til å klare husleia og gjøre nødvendige innkjøp.

De som ikke nødvendigvis trengte pengene, bidro likevel til å få fart på de økonomiske hjulene ved å sprøyte dem inn i økonomien. Det skrev ABC Nyheter i september.

Det private forbruket utgjør omkring 70 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt.

Da pandemien for alvor festet seg i april, falt forbruket med 12,9 prosent. Butikker og restauranter stengte og mange amerikanere holdt seg hjemme for å hindre smittespredning.

Så slo virkningen av de føderale myndighetenes krisepakke på 2.200 milliarder dollar inn. Den omfattet direkte utbetalinger til husholdningene på 1.200 dollar og en styrking av den ukentlige ledighetstrygden på 600 dollar. Dermed styrket forbruket seg igjen i mai.

Nå som høsten er underveis og forhandlingene om ytterligere hjelpepakker i Kongressen står i stampe, er amerikanske forbrukere nok en gang mer forsiktige.

Les også: Pelosi la fram forslag som skal gi Kongressen mulighet til å avsette en president

På kanten av historisk krise

Flere profilerte amerikanske politikere roper nå varsku etter at president Donald Trump i forrige uke avslo nye krisepakker til amerikanere som har mistet jobben som følge av koronapandemien.

– Vi ser allerede faresignaler om det alvorlige økonomiske og helsemessige frafallet som er på vei. Vi står på kanten av en krise med masseutkastelser her i vårt distrikt, og også nasjonalt, sier kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez til nyhetskanalen MSNBC.

– 30-40 millioner mennesker står i fare for å bli hjemløse fordi presidenten har bestemt seg for å snu ryggen til arbeiderne i dette landet.

Hun uttrykker også bekymring for at USA er på vei mot en høst der nye smittetopper er en reell fare.

– Noe vi allerede ser skje her i New York, som har noen av de strengeste koronareglene i landet, sier 32-åringen.

Hun advarer også mot det hun kaller en historisk hungersnød, i kjølvannet av presidentens avgjørelser.

– Vi ser potensielt på den største krisen i landets histore siden depresjonen. Og alt dette kan forhindres.

Les også: Anklager president Trump for å ha oppmuntret de høyreekstreme som planla å bortføre henne

Stor forvirring

Nå skaper altså president Donald Trump forvirring om hvor han vil med sine mange og motstridende utspill om en ny krisepakke til USAs koronarammede økonomi.

I en tirade med meldinger på Twitter krever Trump at Kongressen straks vedtar en pakke med utvalgte krisetiltak.

Meldingene han la ut onsdag formiddag amerikansk tid, kom bare sju timer etter at han ga republikanerne i Kongressen ordre om å legge forhandlingene med demokratene om en krisepakke på is. I stedet vil han selv sørge for en krisepakke til amerikanerne etter valget 3. november, sier han.

Trumps siste utspill skaper forvirring om hva som egentlig er Trumps strategi, skriver Washington Post.

Like før klokka 10 onsdag morgen amerikansk tid ba han i en Twitter-melding Kongressen om «ØYEBLIKKELIG» å vedta 25 milliarder dollar i krisehjelp til flyselskapene.

En knapp halvtime senere ba han Kongressen gi millioner av amerikanere en kontantutbetaling på 1.200 dollar, samtidig som han skrev at han vil ha øyeblikkelig hjelp til små bedrifter for milliarder av dollar.

– Jeg er klar til å signere med det samme. Hører du Nancy? lød en av meldingene.

Nancy Pelosi er demokrat og speaker i Representantenes hus. Dagen før anklaget hun Trump for å skape fullstendig kaos i Det hvite hus etter at han varslet at forhandlingene om en krisepakke måtte opphøre.

Tiltakene som Trump foreslår onsdag, er allerede inkludert i krisepakken som finansminister Stephen Mnuchin og Pelosi har forhandlet om.

Men Pelosi har tidligere nektet å være med på Trumps forsøk på å vedta bare utvalgte tiltak. Demokratene har hele tiden krevd en sammensatt pakke som inkluderer støtte til lokale myndigheter, matvarehjelp og støtte til arbeidsløse, leieboere og boligeiere.

Les også: Trump etterforskes etter å ha fått skattereduksjon for skogsbevaring

Svekker økonomien

Trumps blokkering av krisepakken vil svekke USAs hardt koronarammede økonomi ytterligere og gjøre livet vanskeligere for millioner av arbeidsløse amerikanere og småbedrifter.

Halvparten av alle mindre bedrifter trenger mer offentlig støtte det neste året for å overleve, ifølge Den nasjonale organisasjonen for uavhengige næringer.

For 25 millioner arbeidsløse amerikanere sank inntekten med to tredeler da 600 dollar i uken som ble bevilget i den forrige krisepakken, utløp i juli.

Trump besluttet i en presidentordre å gi 300 dollar i uken da krisepakken utløp, men dette beløpet varte bare i seks uker.

Økonomer har advart om at mange familier over hele landet vil slite med å betale regninger, ha råd til mat og unngå å bli kastet ut av boligene sine.

Kort før Trumps plutselige beslutning gjorde sentralbanksjef Jerome Powell det også klart at det er risiko for økonomisk kollaps om ikke staten gir mer støtte.

Les også: Mener en kommisjon må vurdere om presidenten er skikket

Flyselskaper i krise

Blant de næringene som håpet på krisepakken som Mnuchin og Pelosi forhandlet om, er flyselskapene som er hardt rammet av pandemien.

I forrige uke sa American Airlines og United Airlines opp 32.000 ansatte, men de gjorde det klart at mange av disse jobbene kunne bli beholdt om krisepakken gikk gjennom.

Bakgrunnen for at Trump satte ned foten, er at et flertall av republikanerne i Senatet er imot flere store krisepakker etter den store på 2.000 milliarder dollar som begge partier ble enige om i mars.

De mener at både næringer og ansatte må tilpasse seg situasjonen og klare seg selv uten statlig støtte.

Les også: Trump signerte presidentordrer i påvente av krisepakke

Mer fra Dagsavisen