Verden

Forhandler om fred

SØR-SUDAN: Fredsforhandlingene mellom de krigførende partene i Sør-Sudan er i gang.

Det opplyser etiopiske myndigheter.

Samtalene startet fredag i Etiopias hovedstad Addis Abeba, der representanter for Sør-Sudans president Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, møtte spesialutsendinger fra landene i regionen og den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Kilder antyder imidlertid at partene, som utkjemper en bitter strid om makten i Sør-Sudan, ikke kommer til å møtes ansikt til ansikt før lørdag.

– Direkte samtaler vil starte i morgen eller dagen etter. I mellomtiden har vi separate samtaler med IGAD, sa Machars talsmann Yohanes Pouk fredag.

Kamper

Samtidig fortsetter kampene. Selv om både regjeringen og Machars opprørere i prinsippet har gått med på en våpenhvile, har ingen av partene gitt klare signaler om når de vil legge ned våpnene.

Den usikre situasjonen har ført til at den amerikanske ambassaden i Sør-Sudan fredag varslet at den vil evakuere flere av sine ansatte i Juba.

– Vi vil ikke utsette våre operasjoner, men vi minimerer vår tilstedeværelse, sier ambassadør Susan Page.

På flukt

Flere tusen mennesker er drept og rundt 200.000 har flyktet fra hjemmene sine etter at maktkampen mellom Kiir og Machar utviklet seg til en voldsom strid langs etniske skillelinjer. Presidenten tilhører dinkastammen, mens Machar er leder for nuerne, og mange frykter at konflikten vil utvikle seg til en fullskala borgerkrig mellom Sør-Sudans to største stammer.

Mer fra Dagsavisen