Verden

Fillon siktet, men vil fortsatt bli president

François Fillon tviholder på presidentkampen selv om han nå siktes for pengemisbruk. At han ikke gir seg kan styrke Le Pen, sier Frankrike-kjenner.

– En politisk henrettelse, sa François Fillon i en kort kunngjøring i går. Spekulasjonene gikk varmt i timene på forhånd; ville han trekke seg?

Det vil han absolutt ikke, til tross for at han i går kunngjorde at han blir siktet for misbruk av offentlige midler.

Les også: Nå ønsker franskmenn Obama som sin president

Gir ikke opp

Fillon mener han er blitt utsatt for en sammensvergelse mellom mediene og folk på venstresiden.

– Jeg har ikke blitt behandlet på en rettferdig måte. Jeg gir ikke opp, jeg trekker meg ikke, sa Fillon.

– Jeg ber dere om holde ut, noe min familie også skal gjøre. Det er bare folket som kan bestemme. Vi skal kjempe med full styrke og bruke den til å vinne og rette opp feil, sa politikeren fra det store konservative partiet Republikanerne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Styrker Le Pen?

Fillon er siktet for å ha misbrukt offentlige midler. Han anklages for å ha betalt lønn til sin kone i årrekke for en jobb hun ikke har utført. Også barna skal ha mottatt lønn for jobber som ikke er utført. Fillon har stått i en storm de siste ukene, og fra å være favoritt i presidentkampen, ligger han ikke lenger engang an til å gå videre til andre runde i presidentvalget. I stedet er det Marine Le Pen fra Nasjonal Front og den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron som ligger best an.

Fillon ville gjort klokt i å trekke seg, fordi en annen kandidat kunne styrket sjansene til Republikanerne nå som Fillon er så svekket, mener Frankrike-kjenner Raino Malnes, som er professor ved Universitetet i Oslo.

Nå kan i stedet Le Pen bli styrket, mener han.

– Fillon tar en veldig stor sjanse både på vegne av partiet og i en situasjon der alle vet at det finnes en ekstrem kandidat som vil skape store motsetninger om hun får politisk makt. Når han nå ikke trekker seg, kan Le Pen bli styrket. Denne saken vil henge ved Fillon hele veien fram, sier Malnes til Dagsavisen.

– Fillon vil nå være helt uspiselig for mange velgere fra sentrum og venstre, og de kan bli sittende hjemme. Blant arbeiderklassen kan folk som ellers har stemt til venstre også stemme på Le Pen, sier Malnes.

Også Macron kan tjene på at Fillon fortsetter.

– Men han har den svakheten at han ikke har et parti i ryggen og at han er uerfaren, sier Malnes.

Les også: Hamon blir sosialistenes kandidat

Stor risiko

Så hva kan Fillon oppnå med å fortsette?

– Han har i alle fall vist at han er en skikkelig fighter som står løpet ut; Fillon viker ikke. Noen kan sette pris på dette. Men han er åpenbart villig til å løpe en stor risiko for partiet og landet ved å tviholde på et kandidatur som til de grader er svekket, sier Malnes.

En meningsmåling har vist at tre av fire velgere ikke er overbevist om Fillons uskyld.

– Denne skandalen er ikke politisk skandale, den handler om grådighet. Om anklagene stemmer har Fillon skjøtt på familiebudsjettet med millioner av kroner. Da blir det vanskelig for ham å snakke til franske velgere om nøkternhet og behovet for innstramminger, sier Malnes.

Også Marine Le Pen har sine anklager mot seg. EUs korrupsjonsorgan OLAF mistenker Le Pen for å ha brutt reglene ved å bruke partimidler fra EU-parlamentet til å lønne medarbeidere som ikke arbeidet der. Men Le Pen har nektet å la seg avhøre i saken, og ser ikke ut til å ha lidd så stort på målingene.

– Le Pen bruker samme retorikken hun alltid gjør; hun sier at «alle er ute etter oss». Kritikk mot Le Pen preller av blant de lojale, men gjør det vanskeligere for henne å utvide sitt velgergrunnlag, sier Malnes.

Ifølge målinger vil Macron og Le Pen gå videre til andre runde, og da vil Macron slå Le Pen. Men ingenting er sikkert lenger.

– Det er fortsatt usannsynlig at Le Pen blir president, men ikke ekstremt usannsynlig, sier Raino Malnes.

Mer fra Dagsavisen