Verden

EU-slag i juni?

Storbritannias folkeavstemning kan bli holdt allerede i juni, etter at et utkast til avtale er på plass. Men statsminister Cameron har en stor jobb igjen.

En intens overbevisningskampanje venter David Cameron de neste ukene, både overfor skeptiske østeuropeiske EU-land og overfor egne partifeller og velgere.

Cameron mener selv han har sikret Storbritannia viktige gjennomslag i forhandlingene med EU etter avtaleutkastet som ble presentert av EU-president Donald Tusk i går – men kritikerne er ikke overbevist.

At utkastet er klart har økt forhåpningene i Camerons leir om en folkeavstemning om EU allerede 23. juni. Om Cameron får det som han vil, kan en framforhandlet avtale med EU legges fram og bli godkjent på EU-toppmøtet 18–19. februar.

LES OGSÅ: Gjette-leken

Vagt

– Dokumentutkastet viser reell framgang på alle fire områder der Storbritannia trenger endring, men det er fortsatt mer jobb som må gjøres, kommenterte Cameron i går.

EU-president Donald Tusk stemmer i:

– Etter min mening går det veldig langt i å imøtekomme alle bekymringene statsminister Cameron har reist, skriver Tusk i brevet han offentliggjorde i går.

Men kritikerne mener Cameron ikke har fått til nok. Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad mener utkastet er akkurat så vagt som man kunne vente seg.

– Her ser man skikkelig diplomatispråk som gir smutthull begge veier. Man låser seg ikke til noe, men holder en del muligheter åpne. Det er for vagt til å overbevise EU-motstanderne, men alt kommer nå an på hvordan Cameron klarer å fremstille dette overfor opinionen, sier Mustad til Dagavisen.

Storbritannia hadde lagt fram krav på fire områder overfor EU (se faktaboks). Cameron har lovet folkeavstemning på basis av en framforhandlet avtale med EU, som Cameron håper skal sikre britene bedre betingelser. Det er derfor viktig for Cameron å få gjennomslag for mest mulig.

Et av Camerons krav er at medlemslandenes suverenitet styrkes. I avtaleutkastet heter det at EU-lover kan bli stanset dersom 55 prosent av EU-landenes nasjonalforsamlinger, det vil si minst 15 av 28 land, er imot – en såkalt «rødt kort»-mekanisme. Men det vil ikke gjelde alle slags lover, og terskelen vil være høy, mener kritikerne.

– Overnasjonaliteten som britene alltid har klaget på kommer til å fortsette også med dette, mener Mustad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høyt spill

Men det mest omstridte punktet handler om migrasjon. Det britiske kravet om begrensninger på rettighetene til EU-migranter som jobber i Storbritannia, vekker sterk motstand fra særlig Polen, Ungarn, Tsjekkia og Ungarn, som mener det vil være diskriminerende.

Løsningen som nå er foreslått er en såkalt «nødbremse» der land under press kan begrense slike utbetalinger til arbeidmigranter i fire år, men at de kan bli gradvis utbetalt jo lenger man bor i landet. Nødbremsen skal kunne brukes av alle land, ikke bare Storbritannia, men vil kunne utløses umiddelbart for britene dersom de blir i EU.

Nå venter en massiv lobbyvirksomhet overfor de andre EU-landene fra Camerons side, særlig i Øst-Europa, fram mot toppmøtet i slutten av februar.

Overfor opinionen hjemme handler alt nå om strategi, mener Mustad.

– Donald Tusk og EU-ledelsen ønsker jo også at Storbritannia skal bli i EU, så nå må de bruke det lille britene får av EU til å la det framstå som at de har fått gjennom mye. Det er mye psykologi her, og Cameron spiller et høyt spill. Om han klarer å spinne dette riktig, kan ha overbevise velgerne, selv om ikke avtalen gir fundamental endring i forholdet til EU. Jeg tror avstemningen kommer i juni, slik Cameron vil. Denne saken plager ham overalt, og han kan ikke ha dette hengende over seg, sier Mustad.

LES OGSÅ: Nederlag for Cameron

Mer fra Dagsavisen