Verden

– Dette var et nøye planlagt angrep

Den antatte gjerningsmannen i New Zealand hevder å være inspirert av Anders Behring Breivik. Han ville hevne drapet på en 11-åring etter terrorangrepet i Stockholm.

– Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sa statsminister Jacinda Ardern i går.

Minst 49 mennesker var da bekreftet drept i angrep mot to moskeer under fredagsbønnen i byen Christchurch.

Saken fortsetter under bildet

SØRGER: Blomster er lagt ut foran inngang til en moske i Wellington. FOTO: NTB SCANPIX

SØRGER: Blomster er lagt ut foran inngang til en moske i Wellington. FOTO: NTB SCANPIX

Nøye planlagt

Ardern beskriver angrepene som nøye planlagt.

– Verdiene våre kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sa Ardern videre.

​Saken fortsetter under bildet

MØRKT: – Dette er en av de mørkeste dagene i New Zealands historie, sier statsminister Jacinda Ardern. FOTO: NTB SCANPIX

New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: NTB scanpix.

En mann i slutten av 20-årene er siktet for drap. Ytterligere to personer er pågrepet, men det er ikke klart om de har forbindelse til angrepet, opplyste New Zealands politisjef Mike Bush i går. Mannen som er siktet, skal før angrepet ha publisert et manifest, der han identifiserer seg som en 28 år gammel australsk borger. Australias statsminister Scott Morrison har omtalt mannen som en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist».

Manifest

Ingen offisielle kilder har i skrivende stund bekreftet at det er den siktede som står bak manifestet.

I det over 70 sider lange dokumentet som hevdes å være skrevet av 28-åringen, skal mannen blant annet ha skrevet at han er inspirert av Anders Behring Breivik, ifølge den australske avisen Sydney Morning Herald. 28-åringen nevner Breivik med navn, og han hevder i manifestet at han har hatt vært i «kort kontakt» med den norske terroristen. Han hevder også at støttespillere av Breivik velsignet planene hans.

Breiviks forsvarer, advokat Øystein Storrvik, har sagt til VG at hans klient har svært begrenset kontakt med omverdenen, og at det derfor «virker lite sannsynlig at han har hatt kontakt».

Teknologijournalisten Kevin Roose i den amerikanske storavisen The New York Times advarer medier mot å legge for mye i det angivelige manifestet. På Twitter skriver han at teksten er full av ironi og kan være enkel å feiltolke. Målet med manifestet var å skape splid, skriver avisen i en artikkel.

«Hevn for Ebba»

Ebba Åkerlund er et annet navn som nevnes i manifestet, ifølge svenske medier. I 2017 var den 11 år gamle jenta en av fem som ble drept i lastebilangrepet på Drottninggatan i Stockholm.

Den antatte gjerningsmannen på New Zealand skriver at terrorangrepet i den svenske hovedstaden var det som fikk ham til å miste troen på en demokratisk eller politisk løsning på det han skal ha omtalt som «problemet med inntrengere», som han opplevde var muslimer og ikke-hvite personer. I manifestet skriver han at angrepet var en «hevn for Ebba», ifølge Aftonbladet. Det har skapt sterke reaksjoner fra foreldrene til den 11 år gamle jenta.

«Det er dypt tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda», har moren hennes skrevet i en SMS til den svenske avisen.

Les også: Sprengladning funnet i lastebilen i Stockholm

Frykter nye angrep

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp frykter nye angrep. I et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT trekker han fram én ting han mener samfunnet må ta på alvor nå:

– Sikkerheten rundt moskeer. Hvordan vi kan forbedre den og øke tryggheten, sier Ranstorp.

– Det kan også komme såkalte copycat-forsøk eller hatreaksjoner fra den andre siden. Det blir et svært politisert debattklima rundt disse spørsmålene, fortsetter han.

Flere land trappet i går opp sikkerheten før fredagsbønnen, deriblant Norge. Ranstorp omtaler også det såkalte manifestet som «litt forvirrende, på flere måter».

– Det har sterkt fokus på det han kaller folkemord på hvite via masseinnvandring, sier forskeren.

Fordømmelse av angrepene og støtte til de rammede har kommet inn fra flere land. Statsminister Erna Solberg (H) sier terrorangrepet gir vonde assosiasjoner til det som skjedde i Norge i 2011.

– Det viser at ekstremismen fortsatt dyrkes og lever mange steder og at det er ekstremt viktig at vi jobber både mot høyreekstreme krefter, mot fundamentalistiske islamske krefter som ønsker å drive terror og andre krefter som ønsker å bryte ned våre demokratiske institusjoner eller skape konflikter mellom folk, sier Solberg til TV 2.

Les også: – Vi bruker for mye penger på voldelige ekstremister

Mer fra Dagsavisen