Verden

Derfor ble det Brexit-Boris

Britene beklager til verden for sin nye utenriksminister. Men Boris Johnsen kan være et strategisk valg på hjemmebane, tror Storbritannia-ekspert.

«Vi er lei for det. Men i det minste er han ikke statsminister. Ikke ennå», skrev The Independent i går.

I går gikk de nye ministrene på løpende bånd inn Downing Street 10. Men for mannen som skal lede det britiske diplomatiet, har ikke diplomatiske evner vært det sterkeste kortet.

I mai vant Storbritannias nye utenriksminister en diktkonkurranse om å fornærme Recep Tayyip Erdogan der han skrev at Tyrkias president har sex med en geit. Johnson har tatt til orde for å samarbeide med Russlands Vladimir Putin og Bashar al-Assad i Syria og uttalt at Barack Obama er «delvis kenyansk» og at han derfor bærer på et «hat fra forfedrene» mot Storbritannia som kolonimakt.

Uunngåelig?

For noen uker siden vitset Storbritannias nye statsminister Theresa May om at hun hadde all tro på Johnson sine forhandlingsevner: «Da han var borgermester i London, kom han tross alt tilbake med tre nesten nye vannkanoner fra Tyskland», sa May.

Johnson kjøpte de 25 år gamle vannkanonene fra det tyske politiet og mente selv han hadde gjort en god «deal». Ifølge The Guardian var det 67 feil på kanonene.

Storbritannia-ekspert John Todd ved Universitetet i Oslo sier til Dagsavisen at han er overrasket over Mays valg av Johnson, men mener det kan være fornuftig politisk håndverk for partiet – på hjemmebane.

– Dette er en av de minst viktige rollene Johnson kunne få. Statsministeren har mest makt over utenrikspolitikken i Storbritannia. Som finansminister ville han blitt mer profilert. Nå får han en ganske stor rolle, uten at han utgjør en trussel mot May, sier Todd.

En av de viktigste posisjonene får derimot David Davis, som blir ansvarlig for forhandlingene med EU som brexit-minister.

Populær

For May var det viktig å få politikere fra brexit-siden inn i regjering. Det er lurt å ta den godt likte Johnson med på laget, tror Todd. Johnson er populær både på høyre- og venstrefløyen av partiet og i ulike sosiale lag.

– Folk ser på ham som en politiker som sier det han mener og som ikke er strategisk i sin oppførsel, sier Todd, som understreker at Johnson nok er langt mer strategisk enn det folk oppfatter ham som.

Risikosport

Ute har Johnsen gjort det til en sport å fornærme en rekke land og statsledere. Nå blir han også sjef for britisk etterretning.

– Johnson har ikke noe særlig godt rulleblad når det gjelder å være diplomatisk. Han snakker ofte før han tenker, sier Todd.

Les også: Theresa May får en vanskelig oppgave

Boris slenger med leppa:

Om Hillary Clinton: «Hun har farget blondt hår og trutmunn, med et blått blikk av stål, som en sadistisk sykepleier på et psykiatrisk sykehus»

Om Tony Blair (og Papua Ny-Guinea): «I ti år har vi i Tory-partiet blitt vant med Papa Ny-Guinea-aktige orgier av kannbalisme og høvdingdrap, dermed er det med gledelig overraskelse at vi nå kan se på den galskapen som omslutter Labour» Johnson skrev en skriftlig unnskyldning til landet i 2006.

Om Putin: «Til tross for at han ligner litt på husalven Dobby (i Harry Potter), er han en hensynsløs og manipulerende tyrann.»

Om Storbritannias fortid som kolonimakt i Afrika: «Problemet er ikke at vi hadde ansvaret en gang i tida, problemet er at vi ikke har det fremdeles.»

– Historisk høyrevridd

Mens Theresa May har lovet å bekjempe den «brennende urettferdigheten» i Storbritannia og svare på ønskene fra vanlige arbeiderklassefamilier, viser ikke de første valgene av ministre skritt i retning sentrum politisk.

– Så langt er denne regjeringen den mest høyrevridde Storbritannia har hatt på lenge, sier Storbritannia-ekspert John Todd, stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Med unntak av Boris Johnsen er flere av ministrene stødige Tory-politikere på den mer konservative fløyen av partiet.

– Kvinnerekord

Flere av de viktigste ministerpostene går til dem som ønsket Storbritannia ut av EU. Euroskeptikeren David Davis får en av regjeringens mest avgjørende poster som brexit-minister. Han sa i går til The Telegraph at Storbritannia vil ta i bruk den såkalte artikkel 50, som melder landet ut av EU, først på tampen av året. Liam Fox, også en Brexit-tilhenger, blir handelsminister og får jobben med å finne ut av hvordan Storbritannia framover skal håndtere handel med utlandet, i og med at alle handelsavtaler nå går gjennom EU. Erfarne Philip Hammond blir finansminister og har avkreftet at det blir noe krisebudsjett etter brexit.

– Dette er en regjering med mye erfaring, sier Todd.

Rekordmange av ministrene er kvinner. Theresa May lovet i forkant mange kvinner i regjering og har selv vært en mentor for kvinner i britisk politikk. Amber Rudd er en av kvinnene som får en av de viktigste postene som innenriksminister.

– Økonomien avgjør

Hvor godt May vil lykkes med EU-forhandlingene vil avhenge av hvor godt det går med den britiske økonomien.

– Blir det krise i britisk økonomi, vil det bli krevende å håndtere forhandlingene med EU og britisk økonomi, sier Todd.
Den nå avsatte finansministeren George Osborne har tidligere hevdet at en utmelding av EU vil etterlate et «sort hull» av manglende inntekter på 30 milliarder pund, som vil måtte finansieres med skatteøkninger og budsjettkutt.

Mer fra Dagsavisen