Verden

Bygger murer mot flyktningestrøm

BULGARIA: Europas nyeste mottakerland for flyktninger bygger en mur for å holde flyktningene fra krigen i Syria ute.

Bulgaria er Europas nye mottakerland for flyktninger. Antallet asylsøkere har økt fra et snitt på 1.000 i året det siste tiåret til hele 11.000 mennesker i fjor. Landegrensen mot Tyrkia og sjøveien over Svartehavet er en port inn i Europa for asiatiske flyktninger, og den blodige krigen i Syria har bidratt sterkt til økningen.

Myndighetene i Bulgaria var fullstendig uforberedt på flyktningstrømmen og har svart med å nærmest stenge grensen fullstendig med mer grensepoliti. En 30 kilometer lang mur er under bygging langs landegrensene for å holde flyktningene ute. Tiltakene får kraftig kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner og FN.

Stengt dør

- Å slenge igjen døra for flyktninger er ikke måten å håndtere at antallet mennesker som søker beskyttelse øker, sier Bill Frelick, flyktningdirektør i Human Rights Watch i en sterkt kritisk rapport som kom tidligere i vår.

Rapporten dokumenterer hvordan Bulgarias myndigheter tvinger flyktninger tilbake over grensen til Tyrkia, uten å følge EUs regler for mottak av flyktninger og uten å gi dem en reell mulighet til å søke asyl, overdreven maktbruk og vold fra grensepolitiet og uverdig behandling av flyktninger i interneringsleire og på politistasjoner.

Åpen grense til Tyrkia

Planen for å begrense flyktningstrømmen er effektiv - i mars hadde antallet flyktninger stupt med nesten 30 prosent på tre måneder. Men de syriske flyktningene fortsetter å flykte fra den desperate situasjonen i Syria.

Bare i Tyrkia har antallet syriske flyktninger nå passert én million, ifølge tyrkiske myndigheter. I motsetning til europeiske land holder Tyrkia grensen åpen for syrere som flykter fra den nå tre år lange borgerkrigen i Syria mellom president Bashar al-Assads styrker og opprørere.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ga nylig Bulgaria ros for å ha forbedret behandlingen av flyktningene på de overfylte sentrene i Bulgaria. De fleste har nå tak over hodet i stedet for telt og de får et daglig varmt måltid. Men bekymringene over at flyktningene som prøver seg over grensen nektes muligheten til å søke asyl fortsetter.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen