Amnesty International stemte for å avkriminalisere sexhandel. ILLUSTRASJONFOTO: ROBERT SCHLESINGER/NTB SCANPIX

Amnesty-ja til kjøp og salg av sex

Amnesty International mener sexhandel bør avkriminaliseres og sier forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering.

Forslaget om å støtte avkriminalisering ble vedtatt på et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag. 400 delegater fra 70 land var samlet for å diskutere og deretter stemme over forslaget.

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, og de er ofte i konstant fare for å bli utsatt for diskriminering, vold og misbruk, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty og legger til at å tillate salg og kjøp av seksuelle tjenester bidrar til å styrker menneskerettighetene til sexarbeidere.

LES OGSÅ: Foreslår å tillate sexkjøp

Kontroversielt

Men vedtaket er kontroversielt fordi det også foreslår avkriminalisering av den tredje parten involvert i sexhandelen, nemlig de som organiserer handelen som bordelleiere og halliker.

Amnesty får kritikk fra flere hold, blant annet fra organisasjonen Koalisjonen mot menneskehandel av kvinner (CATW), som nylig skrev et åpent brev til Amnesty der den sier at menneskerettsorganisasjonens troverdighet vil bli alvorlig svekket.

Forslaget støtter mer opp om dem som utnytter, enn dem som blir utnyttet, mener CATW.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Mister troverdighet

– Det er ingen logikk bak argumentet om at man for å beskytte dem som utnyttes, må avkriminalisere dem som utnytter, sier CATW-direktør Tania Bien Aime. Hennes organisasjon henviser til en studie fra 2012 som avdekker vekst i menneskehandel til land der prostitusjon er lovlig.

Brevet fra CATW til Amnesty er undertegnet av over 600 kvinnerettighetsgrupper, tidligere sexarbeidere og internasjonale filmstjerner som Meryl Streep, Emma Thompson og Kate Winslet.

LES OGSÅ: Blir presset til å kjøpe sex

– Amnesty bommer

Flere norske partier mener det er skivebom, oppsiktsvekkende og underlig når Amnesty International mener sexhandel bør avkriminaliseres.

– Jeg mener de bommer totalt. Det overrasker meg at de legger seg på den linjen. Sexkjøpsloven er et viktig virkemiddel for å hjelpe flere ut av menneskehandel og hindre at flere blir rekruttert inn, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til VG.

Arbeiderpartiets Kari Henriksen kaller Amnestys ja til kjøp og salg av sex underlig og sier at man ved å kriminalisere sexkjøp bidrar til å forebygge vold og overgrep.

– Dette er meget oppsiktsvekkende. Med dette er Amnesty med på å legitimere prostitusjon som utgjør en vesentlig del av den menneskehandelen som foregår i Europa i dag, sier Hårek Elvenes (H) til VG.

Fremskrittspartiet er imidlertid på linje med Amnesty og mener organisasjonen bruker samme argumentasjon som partiet brukte da de stemte nei til sexkjøpsloven.

– Frp og mange andre som tok del i debatten var motstandere av å kriminalisere dette fordi de som selger sex blir gjort rettsløse, sier stortingsrepresentant Bente Thorsen (Frp) til TV 2.

Avviser kritikken

Amnesty forsvarer vedtaket sitt og sier avkriminalisering er den beste måten å forsvare prostituertes menneskerettigheter på og å redusere faren for mishandling, deriblant slag, seksualisert vold, vilkårlige pågripelser og fengsling, utpressing, trakassering og menneskehandel.

Amnesty sier vedtaket ble fattet blant annet etter samtaler med prostituerte og deres interesseorganisasjoner, hiv/aids-aktivister og andre grupper.

– Jeg er henrykt, sier Laura Lee, en irsk prostituert og aktivist.

– Dette er den beste måten å løfte sexarbeid ut av den mørke middelalderen på og gi oss rettighetene og beskyttelsen vi fortjener, sier hun. (NTB)

LES OGSÅ: - Sexkjøpsloven virker