Verden

Leger: Akuttmottak i Nord-Gaza rammet av israelsk rakettangrep

Et sykehus i Jabalia nord på Gazastripen ble tirsdag rammet av et israelsk rakettangrep, noe som førte til panikk blant ansatte og pasienter, opplyser leger.

Rakettangrepet rammet sykehusets akuttmottak, opplyser sykehusdirektør Hussam Abu Safia ved Kamal Adwan-sykehuset.

En video som nyhetsbyrået Reuters har fått tak i, viser hvordan leger i blå operasjonsklær ruller pasienter ut i full fart, til gater fulle av bygningsrester, mens de roper og ser seg tilbake som om de venter seg flere raketter.

– Den første raketten traff inngangen til akuttmottaket. Vi forsøkte å gå inn, og da traff den andre raketten, og den tredje en bygning like ved, sier Safia.

– Vi kan ikke gå inn igjen til dem. Vi tenkte aldri at akuttmottaket en dag kom til å bli rammet, sier han videre.

Tilbake i Jabalia

Det israelske militæret har meldt at de har vendt tilbake til Jabalia for å hindre Hamas i å omgruppere. Det skjer flere måneder etter at de hevdet å ha nedkjempet Hamas i byen.

En talsperson for helsedepartementet i Gaza sier at pasientene er evakuert til Baptistsykehuset i Gaza by og andre medisinske mottak nord i Gaza.

Videoen viser blant annet en mann med det som ser ut som en nyfødt baby svøpt i et blått tørkle. En eldre mann blir skjøvet på en båre mot en ambulanse langs den ødelagte gaten. Andre som kommer ut av sykehuset, de fleste kvinner og noen i operasjonsklær og hvite frakker, løper vekk i frykt.

Ambulansearbeideren Fares Afana sier at de sårede ble evakuert og at helsepersonellet forlot sykehuset under angrepet. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Les også: Eide om arrestordre: Vil være forpliktet til å pågripe Netanyahu hvis han reiser hit

Beleiret sykehus

Helsevesenet på Gazastripen har så å si kollapset som følge av den over sju måneder lange krigen.

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sa tirsdag at Al-Awda-sykehuset, også det i Nord-Gaza, har vært beleiret siden søndag. 148 ansatte, 22 pasienter og deres pårørende befinner seg på sykehuset.

Han sa også at kamper ved Kamal Adwan-sykehuset gjør det vanskelig å ta vare på pasienter.

– Det er kun to fungerende sykehus igjen nord i Gaza. Å sikre at de kan gi helsehjelp, er helt nødvendig, sier Tedros.

Les også: FN stanser all utdeling av mat i Rafah: – Hungersnød-lignende forhold

Mer fra Dagsavisen