Verden

Slovakias påtroppende president ber om valgkampstans

Etter drapsforsøket på statsminister Robert Fico ber Slovakias påtroppende president Peter Pellegrini om at EU-valgkampen i landet innstilles.

Målet er å unngå mer konfrontasjon, sier Pellegrini i en uttalelse. Han overtar som president i midten av juni.

Samtidig har sittende president Zuzana Caputova invitert slovakiske partiledere til et felles møte. Formålet er å dempe politiske spenninger i samfunnet.

– La oss forlate den onde sirkelen av hat og gjensidige beskyldninger. Det som skjedde i går, var en enkeltstående handling, men den spente atmosfæren av hat er vårt felles ansvar, sa hun torsdag.

Attentatet mot Fico skjedde onsdag, bare noen uker før valget på nytt EU-parlament. Statsministeren ble truffet av flere skudd, og tilstanden hans er fortsatt svært alvorlig.

Sykehuset der han er innlagt, opplyser at han gjennomgikk en operasjon som varte i fem timer og at statsministeren står overfor en vanskelig tid før han kan bli bedre.

Fico har lenge vært en kontroversiell politiker, som blant annet har stanset salg av våpen til Ukraina. Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev roste torsdag Fico og sa at han har inntatt en fornuftig posisjon overfor Russland.

Les også: – Han har nære bånd til oligarkiske, korrupte og kriminelle nettverk

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen