Verden

Ulf Kristersson hedret mannen som ble drept i Stockholm

Sveriges statsminister Ulf Kristersson besøkte torsdag kveld Stockholm-forstaden Skärholmen der en 39 år gammel mann ble skutt og drept dagen før.

39-åringen, som i svenske medier bare er omtalt som Mikhail, var på vei til en svømmehall sammen med den tolv år gamle sønnen sin da han konfronterte en ungdomsgjeng inne i en fotgjengerundergang.

Ifølge svenske medier hadde han tidlige varslet politiet om gjengen som skal ha drevet narkotikasalg i området. Frykt for at sønnen skulle vokse opp i et kriminelt belastet miljø lå bak mannens bekymring.

En av ungdommene trakk ifølge Aftonbladet pistol og siktet på 39-åringen. Da han forsøkte å ta våpenet fra gutten, ble han skutt foran øynene på sønnen. Ingen er hittil pågrepet.

Stor oppmerksomhet

Drapet har fått stor oppmerksomhet i Sverige, og torsdag kveld deltok statsminister Ulf Kristersson under en minnemarkering ved fotgjengerundergangen der hendelsen fant sted. Mange andre var også til stede.

Kristersson hadde en lengre samtale på tomannshånd med et av offerets slektninger og la deretter ned blomster.

– Jeg ønsket å møte de pårørende og vise min respekt. Jeg ville også lytte til hva de har vært gjennom og hva de mener og tenker akkurat nå, sa han.

– Det som har skjedd her er fryktelig, la Kristersson til.

Tidligere torsdag besøkte også justisminister Gunnar Strömmer (M) og sosialminister Camilla Waltersson Grönvall stedet, og det samme gjorde Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson.

Skjerper lovene

Drapet i Skärholmen var det tredje på kort tid i Stockholm-forstaden.

– Det beviser at dette kommer til å fortsette helt til vi stanser det. Enten tar staten tilbake kontrollen ved hjelp av lover, eller så gir vi opp. Jeg har bestemt meg, vi skal ta tilbake kontrollen og vi kommer til å innføre lover som vi aldri tidligere har sett i Sverige, sier han.

Riksdagen i Sverige vedtok onsdag regjeringens forslag til en ny lov som gir politiet anledning til å kroppsvisitere personer og gjennomsøke kjøretøy i utvalgte områder, selv uten mistanke om lovbrudd.

Les også: Skutt og drept med sønnen (12) som vitne

Mer fra Dagsavisen