Verden

Sverige gjenopptar UNRWA-bistand

Sverige gjenopptar støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Bistandsminister Johan Forssell sier til Sveriges Radio at den svenske regjeringen har fått skriftlige forsikringer fra FN-organet om at resultatene av interngranskingen skal deles med Sverige.

– Vi har også fått garantier for at svenske penger vil bli beskyttet hvis det oppdages noe uregelmessig. Derfor mener vi at vi er i en posisjon der vi kan utbetale noe av vår støtte til UNRWA i år, sier han.

200 millioner

Landet satte utbetalingene til UNRWA på pause 30. januar etter anklager fra Israel om at tolv av organisasjonens 13.000 ansatte var involvert i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober.

Totalt valgte 16 land å stanse støtten til UNRWA, deriblant Storbritannia, USA, Tyskland og Danmark. Norge valgte imidlertid å fortsette støtten.

Sveriges bevilgning til UNRWA for 2024 beløper seg til 400 millioner svenske kroner, ifølge radiokanalen. I første omgang vil 200 millioner, altså halvparten, bli utbetalt.

– Og hvis det ikke leveres på ting som har blitt lovet, så holder vi fortsatt tilbake noe av årets midler, så det er en diskusjon vi må ta da, sier Forssell videre.

Les også: Dette er de norske, voldelige ekstremistene

Fare for hungersnød

På Gazastripen driver UNRWA skoler, helseklinikker og sosiale tjenester. I tillegg har organisasjonen en nøkkelrolle i leveransene av nødhjelp til hundretusener av mennesker, som nå står ved randen av hungersnød.

FNs generalsekretær António Guterres har kalt UNRWA ryggraden i alt humanitært arbeid på Gazastripen.

Etter måneder med krig beskrives den humanitære situasjonen i det palestinske området som katastrofal. Minst ti barn har sultet i hjel på sykehus på Gazastripen, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) i begynnelsen av mars.

I forrige uke opplyste EU-kommisjonen at den ville overføre en sum til UNRWA tilsvarende 570 millioner kroner. Pengene var blitt frosset og satt på vent, som følge av Israels anklager.

Fredag valgte også Canada å gjenoppta sin støtte til organisasjonen.

Mer fra Dagsavisen