Verden

McConnell gir seg som republikansk senatsleder i november

Senator Mitch McConnell sier han vil trekke seg som republikanernes leder i Senatet i november.

Den 82 år gamle senatoren fra Kentucky har vært republikansk senatsleder i nesten to tiår og har dermed innehatt stillingen lenger enn noen før ham.

Da han kunngjorde beslutningen i Senatet onsdag, sa han at han fortsetter som vanlig senator ut perioden han er valgt for, det vil si til januar 2027. Han ble sist gjenvalgt i 2020.

Tradisjonell republikaner

– En av livets mest undervurderte talenter er å vite når det er tid for å gå videre til livets neste kapittel. Så jeg står her i dag for å si at dette vil være min siste periode som Republikanernes leder i Senatet, sa McConnell.

McConnell representerer den tradisjonelle ideologien til USAs konservative republikanske parti og er kommet under økende press fra Trump-fløyen som dominerer partiet for tiden. Han kom i konflikt med Trump da han ikke aksepterte påstanden om at valget av Joe Biden til president var på grunn av valgfusk.

Idealer

Hans stab sier at beslutningen ikke har noen sammenheng med helseproblemene han har hatt den siste tiden. Han fikk hjernerystelse etter et fall for et par år siden, og det har vært to tilfeller der han stivnet til mens han talte.

– Jeg har tenkt på at når jeg ville gi Senatet nyheten, så forestilte jeg meg bestandig et øyeblikk der jeg hadde full klarhet og fred om solnedgangen for mitt arbeid. Et øyeblikk der jeg er sikker på at jeg har bidratt til å opprettholde de idealene jeg så sterkt tror på. Det øyeblikket kom i dag, fortsatte McConnell.

Han ga ingen forklaring på valget av tidspunkt, men nevnte dødsfallet til konas yngre søster som en hendelse som vekket tanker.

– Slutten på mine bidrag er nærmere enn jeg skulle ønske, sa han.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Mer fra Dagsavisen