Verden

Ungarn har godkjent Sveriges Nato-søknad

Som siste land i Nato har Ungarns nasjonalforsamling nå godkjent Sveriges søknad om å bli med i organisasjonen.

Det skjedde i en avstemning mandag ettermiddag, der 188 av 199 medlemmer av nasjonalforsamlingen stemte ja. Ungarns fungerende president skal undertegne protokollen i løpet av noen dager.

Hvilket navnetrekk det vil stå på dokumentet, er imidlertid uklart. Enn så lenge fungerer László Kövér som Ungarns president, men mandag ble dommeren Tamas Sulyok utpekt til å ta over. Når det skjer, er ikke kjent.

Ifølge Zsolt Nemeth i det ungarske regjeringspartiet Fidesz kommer presidentens godkjenning til å gå «raskt og smidig».

– Dette er en historisk dag. Vi er klare for å ta vårt ansvar i Nato, sier Sveriges statsminister Ulf Kristersson i en kommentar.

Norden samlet i Nato

– Svensk Nato-medlemskap gjør oss alle sterkere og tryggere, sier Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

– I dag må vi glede oss over at dette er endelig bekreftet. Sverige er medlem, og dermed er et samlet Norden i Nato, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB på vei til møte i Paris.

Sverige og Finland søkte om Nato-medlemskap noenlunde samtidig på våren/sommeren 2022 og skulle i utgangspunktet også bli medlemmer noenlunde samtidig. Når det gjaldt Sverige, var det imidlertid sterk skepsis fra både tyrkisk og ungarsk hold, noe det skulle ta nærmere to år å nøste opp i.

Fredag spilte Kristersson sine siste forhandlingskort, da han blant annet presenterte en ny forsvarsavtale som lar Ungarn kjøpe fire svenskproduserte jagerfly.

– Et lyspunkt

– Jeg er svært glad for at veien nå er åpen for Sveriges Nato-medlemskap. Jeg ser fram til at de siste formalitetene raskt kommer på plass. At Norden nå samles i Nato er historisk. Det er en styrke for vår sikkerhet, for Nato og for Norden, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Også danske myndigheter gleder seg over nyheten. Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen kaller Ungarns godkjenning og Sveriges inntreden i Nato «et lyspunkt i en vanskelig tid». Han mener dette gir nye muligheter.

– Det er en stor seier for vår sikkerhet å kunne hilse Sverige velkommen som medlem av Nato. Sverige er en sterk forsvarsnasjon, og det kommer nå hele alliansen, inkludert Danmark, til å få glede av, sier han.

Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato

Mer fra Dagsavisen