Verden

Israels forsvarssjef til egne soldater: – Vi er ikke på drapstokt

I et brev til sine styrker oppfordrer Israels forsvarssjef Herzi Halevi soldatene sine til å «oppføre seg som mennesker» – og ikke begå folkemord.

– Vi er ikke på drapstokt, vi er ikke ute etter hevn og vi begår ikke folkemord, skriver han i brevet, som siteres av flere israelske medier, deriblant Jerusalem Post og Times of Israel.

I Norge omtalte VG saken først.

Israel har fått sterk internasjonal kritikk for måten de går fram på Gazastripen. Så langt er nesten 30.000 mennesker drept og nesten 70.000 såret.

Sør-Afrika har klaget inn Israel til Den internasjonale domstolen (ICJ) og anklaget landet for å begå folkemord. Regjeringen i Israel har kategorisk avvist dette.

Halevi ber sine soldater tenker over hvordan de oppfører seg.

– Vi oppfører oss som mennesker, og i motsetning til fienden, beholder vi vår medmenneskelighet. Vi må være forsiktig med å ikke bruke makt der det ikke er nødvendig, og vi må skille mellom terrorister og de som ikke er det, fortsetter han.

Han sier samtidig at israelske soldater «ikke må ta noe som ikke er vårt» og at de ikke skal filme «hevnvideoer».

Religionshistoriker Hanne Eggen Røislien sier til VG at oppfordringene til soldatene handler om å bevare Israels omdømme.

– Det israelske forsvaret og Israel tenker på omdømme, som er en fryktelig viktig del av krigføringen, sier Røislien, som har tatt doktorgrad om det israelske forsvaret.

Les også: USA sa nok en gang nei til umiddelbar våpenhvile i Gaza

Les også: Dødstallet i Gaza har passert 29.000

Mer fra Dagsavisen