Verden

USA sa nok en gang nei til umiddelbar våpenhvile i Gaza

USA la som varslet ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd med krav om umiddelbar våpenhvile i Gaza. Norge beklager sterkt.

13 av Sikkerhetsrådets 15 medlemsland stemte for resolusjonen, som var ført i pennen av Algerie. Storbritannia avsto fra å stemme, mens USA benyttet seg av vetoretten.

Tirsdagens amerikanske veto mot en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile, var det tredje i rekken siden 7. oktober.

– En stemme til støtte for dette resolusjonsutkastet er en støtte til palestinernes rett til liv. Ved å stemme imot så innebærer det at man slutter opp om den brutale volden og den kollektive avstraffelsen av dem, sa Algeries FN-ambassadør Amar Bendjama før avstemningen.

Forhandlinger

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield hevdet i sin begrunnelse for vetoet at et krav om umiddelbar våpenhvile vil kunne ødelegge for forhandlingene om våpenhvile og fangeutveksling som pågår mellom USA, Egypt, Israel og Qatar.

Disse forhandlingene har pågått i ukevis, men har så langt vært resultatløse ettersom Israel og Hamas nekter å godta hverandres krav.

– Alt rådet nå gjør bør være til hjelp, ikke til hinder for disse sensitive og pågående forhandlingene. Vi mener resolusjonen som nå ligger på bordet vil ha negativ innvirkning på disse forhandlingene, sa Thomas-Greenfield før avstemningen.

– Det å kreve en umiddelbar og forbeholdsløs våpenhvile, uten at det foreligger en avtale som pålegger Hamas å løslate gislene, vil ikke bringe varig fred. Det vil i stedet føre til en opptrapping av kampene mellom Hamas og Israel, sa hun.

Sivile ofre

USA har varslet sitt eget utkast til resolusjon, der det tas til orde for en midlertidig våpenhvile «så snart dette er gjennomførbart».

I utkastet heter det videre at våpenhvilen må baseres «på en modell der alle gisler blir løslatt, og alle hindre for omfattende humanitærhjelp blir opphevet».

Over 29.000 palestinere er ifølge helsemyndighetene i Gaza drept og nærmere 70.000 er såret i israelske angrep siden oktober, og 70 prosent av ofrene er barn og kvinner.

Hensynsløst

Palestinernes FN-utsending Riyad Mansour kaller USAs veto «absolutt hensynsløst og farlig».

– Budskapet Israel i dag fikk med dette vetoet, er at de kan fortsette å slippe unna med drap, sa Mansour i et følelsesladd innlegg i Sikkerhetsrådet etter tirsdagens avstemning.

Hamas er også sterkt kritiske og sier det amerikanske vetoet tjener Israel og deres okkupasjon av palestinske områder.

– Den amerikanske posisjonen er grønt lys for okkupasjonen til å begå flere massakrer, heter det i en uttalelse fra Hamas.

Israel: Våpenhvile bare utsetter problemet

Etter avstemningen gjentok Israel på nytt sin avvisning av våpenhvile.

«Den absurde tanken om en våpenhvile» ble kontinuerlig kastet rundt mellom medlemmene i Sikkerhetsrådet og i FNs hovedforsamling, som om den var en «magisk løsning på alle regionens problemer», sa Israels FN-ambassadør Gilad Erdan til Sikkerhetsrådet.

– En våpenhvile i dag betyr immunitet for babymordere og voldtektsforbrytere. Det er en lett måte å utsette dette problemet på til senere, sa han.

– Hamas kommer ikke engang til å lese resolusjonene deres, sa Erdan til medlemmene i FNs mektigste organ.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok tirsdag at landet ikke kommer til å la seg hindre av kritikk rundt hvordan Israel håndterer krigen på Gazastripen på.

– Det er betydelig press mot Israel både hjemme og i utlandet om å stanse krigen før vi oppnår alle målene. Det finnes ikke noe som helst slags press som kan endre dette. Vi er ikke beredt til å betale noen som helst slags pris, og slett ikke de gale prisene som Hamas krever av oss, sa Netanyahu under et besøk hos israelske styrker nær grensen til Gaza tirsdag.

Norge kritisk

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) legger ikke skjul på sin skuffelse.

– Jeg beklager sterkt at Sikkerhetsrådet nok en gang ikke har klart å leve opp til sitt ansvar, til tross for konstruktiv innsats fra mange, skriver han videre.

– Vi trenger en våpenhvile. Nå. Vi trenger økt humanitær innsats. Nå. Og vi trenger en troverdig vei mot en tostatsløsning, skriver Barth Eide på X.

Norges FN-delegasjon kommenterer også det amerikanske vetoet.

– Det er viktig å få en slutt på redslene i Gaza, skriver de på X.

Redd Barna rystet

Redd Barna reagerer sterkt på USAs veto i sikkerhetsrådet.

– Vi er rystet over å høre om dette nye lavmålet i en fra før bunnløs fiasko fra verdenssamfunnets side, sier lederen for hjelpeorganisasjonens virksomhet i de okkuperte palestinske områdene, Jason Lee.

– Etter fire måneder med nådeløs vold, har vi ikke lenger ord som beskriver hva barn og familier i Gaza gjennomgår, sier han.

– Omfanget av død og ødeleggelse er astronomisk, og stridsvogner er nå klare til å rulle inn i Rafah dit størstedelen av befolkningen har blitt tvunget til å flykte, advarer Lee.

Over 12.000 barn er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i de israelske angrepene, og titusener av andre er såret og traumatisert.

– Og selv etter fire måneder har ikke FNs høyeste beslutningsorgan for internasjonal fred og sikkerhet vært i stand til det gjør dette, konstaterer Lee.

Amnesty hardt ut mot USAs veto

USA viste med sitt veto i FNs sikkerhetsråd fullstendig mangel på globalt lederskap, sier Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard.

– Nok en gang, når USA kunne ha gjort det riktige: beskyttet palestinerne mot overhengende fare for folkemord, respektert internasjonal lov og forhindre massedrap og lidelser – så valgte de å gjøre det motsatte, skriver Callamard på X.

– USAs veto mot våpenhvile-resolusjon viser en følelsesløs ignorering av sivile lidelser i møte med svimlende dødstall. Det er moralsk uforsvarlig, en forsømmelse av USAs plikt til å forhindre grusomme forbrytelser og en fullstendig mangel på globalt lederskap. Forferdelig, skriver hun.


Mer fra Dagsavisen