Verden

Russlands høyesterett nekter Putin-utfordrer å stille til valg

Putin-utfordrer Boris Nadezjdin sier at Russlands høyesterett har avvist hans anke over utestengelse fra presidentvalget.

Også det statlige nyhetsbyrået Ria melder at Nadezjdins anke er avvist.

Dette er den andre anken fra opposisjonspolitikeren som er avvist i høyesterett. Sist torsdag avviste domstolen en anke over tekniske aspekter ved valgutestengelsen.

Ved månedsskiftet leverte liberale Nadezjdin inn dokumenter for å registrere seg som kandidat i presidentvalget 17. mars. Kort tid etter sa myndighetene at de hadde funnet avdøde personer på underskriftslista som ble levert inn. Ifølge Nadezjdin har valgkomiteen nektet ham å stille i valget på grunn av nettopp dette.

Nadezjdin har markert seg som en krass kritiker av president Vladimir Putin og krever blant annet at Russland stanser krigføringen i Ukraina. 60-åringen vil også bedre Russlands forhold til Vesten og har gitt sin støtte til homofile i Russland.

Nadezjdin stiller som kandidat for Borgerinitiativpartiet. Siden partiet ikke er representert i det russiske parlamentet Dumaen, trenger 60-åringen 100.000 underskrifter nasjonalt og 2500 i de mange regionene.

Vladimir Putin ventes å vinne presidentvalget i neste måned, men får tre motkandidater – og de støtter alle krigen i Ukraina. Listen over kandidater ble klar 1. februar etter at registreringen var avsluttet, meldte nyhetsbyrået Tass.

Nadezjdin sto ikke på listen, men det gjorde statsdumaens nestleder Vladislav Davankov, leder Leonid Slutskij i det ultranasjonalistiske partiet LDPR og kommunistpartiets Nikolaj Kharitonov – i tillegg til den sittende presidenten.

Les også: Tordner mot USA og Trump: – Han gjorde ingenting

Mer fra Dagsavisen