Verden

Klar melding fra Apple: Ikke legg telefonen i ris

Du har kanskje hørt at du kan redde en våt telefon fra å få varige fuktskader ved å legge den i ukokt ris. Det kan gjøre vondt verre, sier Apple.

Teknologi-giganten Apple har nylig oppdatert en hjelpeside på sine hjemmesider, som tar for seg hva iPhone-brukere bør gjøre dersom de får opp feilmelding om at ladeporten inneholder fukt.

Et populært råd som dukker opp dersom man googler problemstillingen, er å legge telefonen i ukokt ris. Den ukokte risen skal deretter trekke ut fuktighet fra telefonen og hindre varige fuktskader.

Det advarer nå Apple mot.

– Ikke legg iPhone-en i en pose med ris. Det vil kunne føre til at små rispartikler kan ødelegge din iPhone, skriver de.

De sier også at man ikke skal bruke varmekilder eller trykkluft for å tørke telefonen, ei heller stikke q-tips eller tørkepapir i ladeporten.

Apple har heller følgende råd til dem som skulle befinne seg i en våt-telefon-krise:

  • Dunk telefonen lett mot hånden med ladeporten pekende ned, for å fjerne overflødig vann. Legg så telefonen på et tørt område med noe luftgjennomstrømming.
  • Etter minst 30 minutter, prøv å lade telefonen.
  • Får du feilmelding igjen, er det fortsatt fukt i ladeporten eller på laderen. La telefonen ligge igjen i opptil en dag. Du kan prøve å lade igjen i denne perioden, men det kan ta opptil 24 timer før telefonen er helt tørr.

Les også: Savnet debatt om rådene for mobilbruk i skolen

Mer fra Dagsavisen