Verden

Estlands statsminister erklæres ettersøkt i Russland

Estlands statsminister Kaja Kallas er etterlyst i Russland på grunn av hennes «fiendtlige handlinger mot» landet og russisk historie, opplyser Kreml tirsdag.

Kallas er «etterlyst under straffeloven» viser innenriksdepartementets database over etterlyste, og det er utstedt arrestordre på henne, skriver estlandske medier.

Ifølge en kilde som det russiske nyhetsbyrået Tass har snakket med, gjelder det anklager om å «ødelegge monumenter for sovjetiske soldater».

– Dette er mennesker som har gjort fiendtlige handlinger mot historiske minner og mot landet vårt, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tirsdag.

Etterlysningen gjelder også Estlands statssekretær, Litauens kulturminister og flere medlemmer av Litauens lovgivende forsamling, Seimas.

Kallas har vært statsminister i Estland siden 2021 og har vært en av Ukrainas nærmeste allierte siden Russlands fullskalainvasjon.

I det estlandske valget i fjor ble Kallas’ sentrum-høyreparti Reformpartiet klart størst. Statsministeren er også nevnt i forbindelse med valg av ny Nato-sjef.

Les også: Angripes av Carl Bildt: – Krigen er et Putin-show

Les også: Peker på Putins neste mål: – Vi må være klare


Nyeste fra Dagsavisen.no: