Verden

Biden ber «Huset» godkjenne støtte til Ukraina og Israel

Selv om militær støtte til Ukraina og Israel er godkjent av Senatet i USA, er det høyst usikkert om pakken blir endelig vedtatt.

Årsaken er sterk motstand blant republikanerne i Representantenes hus. Også «Huset» må stemme for hvis det skal bli noe av støtten.

– Jeg oppfordrer Huset til å behandle dette raskt, sier president Joe Biden i en uttalelse.

– Hvis vi ikke står imot tyranner som prøver å erobre eller dele opp naboenes territorium, vil konsekvensene for Amerikas nasjonale sikkerhet bli betydelige, legger han til.

95 milliarder dollar

Tirsdag ble støttepakken vedtatt i Senatet. Den omfatter støtte både til Ukraina og Israel, og dessuten Taiwan. Til sammen er det snakk om 95 milliarder dollar, tilsvarende over 1000 milliarder kroner.

Mesteparten er militær støtte til Ukraina, som i snart to år har kjempet mot Russlands invasjonsstyrker.

I Representantenes hus har Republikanerne et knapt flertall, og republikaneren Mike Johnson er forsamlingens leder. Det er han som bestemmer hvilke forslag som legges fram for avstemning – og det er høyst uvisst om han vil akseptere at det stemmes over støttepakken.

Johnson har kritisert pakken for ikke å omfatte tiltak for å stanse illegale innvandrere som tar seg inn i USA fra Mexico.

Trump-motstand

I forrige uke forsøkte Demokratene å få vedtatt en pakke som også omfattet grensetiltak, i tillegg til militær støtte til Ukraina og Israel. Men den ble nedstemt av Republikanerne, og Mike Johnson mente grensetiltakene ikke var strenge nok.

Også tidligere president Donald Trump er sterkt imot støttepakkene. Både Trump og en del av republikanerne i Kongressen er negative til å fortsette å støtte Ukraina. Ett av argumentene er at støtten bidrar til å forlenge konflikten med Russland.

Representantenes hus har ikke vedtatt noen vesentlig ny Ukraina-støtte siden Republikanerne fikk flertall i kammeret i januar i fjor.

Zelenskyj takknemlig

Den nye støttepakken ble vedtatt i Senatet før daggry tirsdag lokal tid. Da hadde åtte gjenstridige republikanere talt i timevis for å forsinke avstemningen.

De krevde at USA må prioritere egne problemer før det sendes mer penger til andre land.

Likevel ble pakken til slutt vedtatt med 70 mot 29 stemmer. 22 republikanske senatorer støttet den.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket senatorene som hadde stemt for fortsatt bistand til Ukraina «idet vi kjemper for frihet, demokrati og verdiene som er oss alle kjær».

Av midlene i støttepakken skal 60 milliarder dollar gå til ammunisjon, våpen, luftforsvarssystemer og annet som de ukrainske styrkene sårt trenger.

– Gave til Putin

– I dag fikk vi Vladimir Putin til å angre på dagen da han stilte spørsmål ved USAs besluttsomhet, sa Chuck Schumer, som leder demokratene i Senatet, etter avstemningen.

Han mener det må være flere år, eller tiår, siden forrige gang Senatet gjorde et vedtak med like stor betydning for sikkerheten til USA og landets allierte – og for vestlig demokrati.

– Hvis ytre høyre torpederer dette vedtaket, vil det være en enorm gave til Vladimir Putin, advarer Schumer.

Han ber om at pakken raskt må legges fram for avstemning i Representantenes hus.

På høyresiden i Det republikanske partiet har mange et helt annet syn. Senatoren J.D. Vance fra Ohio mener USA må ta et skritt tilbake fra Ukraina-krigen og i stedet prøve å megle fram en slutt på konflikten.

Gaza-krigen

Trolig er det Donald Trump som blir partiets kandidat i presidentvalget til høsten. Han er mot Ukraina-støtte, samtidig som illegal innvandring fra Mexico er en viktig sak i valgkampen hans.

Både Trump og Mike Johnson – lederen for Representantenes hus – mener langt kraftigere grep må tas for å hindre illegal innvandring.

I tillegg til en del republikanere var det også et par demokrater som stemte mot støttepakken i Senatet natt til tirsdag. De befinner seg på venstresiden i partiet og vil ikke sende mer militær støtte til Israel mens krigen i Gaza fortsetter.

– Dette er en militæroperasjon som har drept og såret et sjokkerende antall sivile, sier senator Peter Welch fra Vermont.

Også uavhengige Bernie Sanders stemte mot støttepakken. Den omfatter 14 milliarder dollar i støtte til Israel, samt 9,2 milliarder i humanitær bistand til Gazastripen.

Les også: Polens forsvarsminister reagerer kraftig på Trumps Nato-utspill

Les også: Haley tordner etter Trump-utspill: – Ikke vær på lag med en bølle

Mer fra Dagsavisen