Verden

Kraftige israelske angrep mot Rafah – to israelske gisler reddet

Israelske soldater reddet natt til mandag to gisler fra Rafah sør på Gazastripen, der israelske luftangrep på nytt krevde mange liv.

Ifølge en kunngjøring fra den israelske hæren ble 70 år gamle Louis Norberto Har og 60 år gamle Fernando Marman reddet i en operasjon der også sikkerhetstjenesten Shin Bet og israelsk politi deltok.

De to ble bortført av Hamas fra kibbutzen Nir Yitzhak 7. oktober og er ifølge kunngjøringen i god form. De ble funnet i en leilighet i Rafah.

To 21 år gamle israelske spesialsoldater ble drept på Gazastripen søndag, men omstendighetene er ikke klare.

Minst 226 israelske soldater er drept i Gaza siden oktober, noen i kamp, noen i ulykker og noen etter å ha blitt skutt av medsoldater.

332 soldater og 52 politifolk og medlemmer av israelsk sikkerhetstjeneste ble også drept under Hamas-angrepet 7. oktober.

Voldsomme angrep

Israel gjennomførte natt til mandag voldsomme luftangrep mot flere mål i Rafah, og minst 14 bolighus og flere moskeer ble ifølge Palestinsk Røde Halvmåne bombet.

Palestinske helsemyndigheter bekreftet i morgentimene at minst 67 mennesker ble drept i nattens angrep, og sykehusene i Rafah har også mottatt et stort antall sårede.

Utover formiddagen ble det fortsatt lett etter savnede i ruinene av bombede bygninger, og det fryktes at tallet på drepte vil stige.

Frykt og panikk

Ifølge en journalist fra AP som er i Rafah, ble blant annet området rundt det kuwaitiske sykehuset i Rafah truffet. Flere av de sårede er tatt til sykehuset.

Det tunge bombardementet førte til panikk blant mange som lå og sov da angrepene startet. Det forteller folk i området som Reuters har snakket med via meldingstjenester. Flere sa de fryktet at Israel hadde begynt en bakkeinvasjon av Rafah.

Den israelske hæren bekreftet i morgentimene at de hadde angrepet «terroristmål i Shaboura-området».

Beboere der opplyser til Reuters at det ble tatt i bruk fly, stridsvogner og krigsskip i angrepet. Før tidligere israelske angrep mot byer på Gazastripen har Israel beordret sivile til å evakuere, uten å legge fram noen evakueringsplaner.

Kan bli katastrofalt

Anslagsvis 1,5 millioner mennesker befinner seg i den lille byen helt sør på Gazastripen, på grensa til Egypt. Over 1,2 millioner av dem er drevet på flukt fra israelske angrep lenger nord. Byen er det siste relativt trygge stedet på Gazastripen, som er blitt lagt i ruiner av Israels militæroffensiv.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en bakkeinvasjon av Rafah og hevder det er nødvendig for å oppnå det israelske målet om å utslette Hamas.

I en samtale søndag sa USAs president Joe Biden til Netanyahu at en slik invasjon ikke kan skje uten en plan for å beskytte de sivile. Biden beskrev tidligere denne uka den israelske krigføringen på Gazastripen som «overdreven».

Advarer

Norge, EU og en rekke hjelpeorganisasjoner har advart om katastrofale følger ved en eventuell israelsk invasjon av Rafah.

Egypt har også advart og gjort det klart at landet ikke vil godta at Israel fordriver hundretusenvis av palestinere over grensa. Dette vil kunne få konsekvenser for fredsavtalen som ble inngått i 1978, heter det.

Den Hamas-styrte TV-kanalen al-Aqsa siterte søndag en Hamas-leder på at enhver bakkeoffensiv i Rafah vil ødelegge forhandlingene om fangeutveksling.

1140 mennesker ble drept i Hamas-angrepet mot det sørlige Israel 7. oktober, og rundt 240 mennesker, både israelere og utlendinger, ble bortført til Gazastripen. 110 er siden frigitt i fangeutveksling.

28.340 palestinere er drept og over 67.000 er såret i israelske angrep siden, og ifølge palestinske helsemyndigheter er rundt 70 prosent av ofrene kvinner og barn.

Les også: Haley: – Ikke vær på lag med en som dreper sine motstandere

Kommentar: 2024 blir et gullår for konspirasjons-teoretikere

Nyeste fra Dagsavisen.no: